De topinkomens bij gesubsidieerde instellingen boven het ministersalaris van €181.000,- zijn in 2008 gestegen vergeleken met 2007. De commissie Bestuur besprak de lijst deze week met wethouder Sander Dekker (Financiën). De PVV noemt het schandalige cijfers, volgens de SP is de verhouding zoek.

“Dit zijn schandalige cijfers”, zegt PVV-raadslid Arnoud van Doorn. De lijst bevat functies met topinkomens van gesubsidieerde instellingen. Hij constateert dat veel instellingen weinig subsidie krijgen en veel salaris betalen. Ingrid Gyömörei van de SP was dat ook opgevallen. “Wat is de toegevoegde waarde van de subsidie dan? Daarover mogen we ons als gemeente wel even op het hoofd krabbelen. Dat staat in geen verhouding, het lijkt wel of wij dan de dinerkosten voor de Raad van Bestuur betalen”. Zij vindt dat de gemeente daar maar mee moet stoppen, of in ieder geval de subsidies moet heroverwegen.

Meldplicht
Gesubsidieerde instellingen moeten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken melden als zij inkomens verstrekken die hoger zijn dan een ministersalaris.  Op de lijst van 2008 staan 33 functies met een jaarinkomen van €7,6 miljoen. Het jaar daarvoor waren dat er 34 die samen €7,5 miljoen verdienden, met een toenmalig ministersalaris van €169.000,-. De PVV eist van de wethouder dat hij de subsidies intrekt van organisaties waar iemand meer verdient dan de ministersnorm en de verordening verandert, zodat dit soort zaken niet meer voorkomen. “Aan lopende contracten kun je weinig doen, maar we willen een aanpassing van de subsidieverordening zodat organisaties bij nieuw personeel salarissen onder de norm moeten zitten. Vestia-directeur Erik Staal krijgt €486.976,-. Dit soort bedragen zijn meer dan gênant en niet uit te leggen”.

Eigen onderzoek
De PVV heeft eigen onderzoek gedaan naar de topinkomens. Volgens Van Doorn staan op de lijst ook actieve leden van politieke partijen. “Wij vinden het belangrijk dat bestuurders van gesubsidieerde instellingen zich onthouden van een politieke voorkeur en deze zeker niet etaleren”, aldus Van Doorn. PvdA-raadslid Bas Sepers, ziet dat niet als probleem. “Het gaat hier om iedereen die werkt bij gesubsidieerde instellingen. Het lidmaatschap van een politieke partij is daarbij niet relevant”. Sepers hoopt dat een nieuwe wet die in de loop van volgend jaar in werking moet treden, ingrijpen in deze salarissen mogelijk maakt. “Zolang je geen instrumenten hebt om hier iets aan te doen, kunnen we niks en maken we er geen punt van”. David Rietveld, GroenLinks-raadslid  ook niet, vanwege een overvolle agenda. Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij reageert vergelijkbaar, ‘al zijn het wel belachelijke bedragen’.

Eind vorig jaar is op voorstel van het college na een vergelijkbare discussie over de inkomens in 2007 de Haagse Kaderverordening Subsidieverstrekking uitgebreid met de bepaling dat gesubsidieerde instellingen de topinkomens moeten melden. Doen zij dat niet, dan dreigt een korting op de subsidie van vijf procent.