De Partij Voor de Vrijheid heeft al tientallen aanmeldingen van mensen die namens de partij in de Haagse raad willen zitten. Zij gaan een uitgebreide selectieprocedure tegemoet, want de PVV wil kwaliteit. Doel is niet om vrienden te maken, wel om de boel op te schudden en de burgemeester de gordijnen in te jagen.

Sietse Fritsma is Kamerlid in de partij onder leiding van Geert Wilders. Hij regelt samen met beleidsmedewerker Richard de Mos de kandidaatstelling voor de PVV voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in Den Haag. Beide ontkennen stellig dat zij lijsttrekker worden en ook geruchten dat Geert Wilders zelf de Haagse lijst gaat aanvoeren ontkennen zij. “De kandidaatstelling is nog in volle gang en aanmeldingen komen nog dagelijks binnen. Elke vrijdag voeren we gesprekken met mogelijke kandidaten en zij gaan nog een uitgebreide procedure volgen op de zaterdagen met debatten en het schrijven van het verkiezingsprogramma”.

Namen willen ze niet prijsgeven, maar wel dat tussen de aanmeldingen allerlei types zitten, van buschauffeurs tot ondernemers met een miljoenenonderneming, uit alle wijken van Den Haag. Eerst meldden vooral mensen uit de Schilderswijk en Transvaal zich aan, maar inmiddels komen ze uit de hele stad.

Programma

De kandidaten gaan het verkiezingsprogramma schrijven, omdat zij het beste weten wat er in de stad leeft, meent de PVV. Dat gebeurt op de zaterdagen in de tweede helft van het jaar. Daar krijgen zij les over de raad en in debatteren. Het moet dan ook klikken tussen de kandidaten en de PVV, anders wordt de samenwerking alsnog beëindigd. Punten uit het verkiezingsprogramma zijn dus nog niet tot in detail bekend. Een tipje van de sluier wordt wel opgelicht. “We willen Marokkaanse straatterroristen keihard aanpakken. Een lampionnentocht verhinderen zoals afgelopen jaar in Transvaal, kan echt niet. Daar moet de politie harder tegen optreden. Dat daders van mishandeling wegkomen met een taakstraf is waanzin. Wij zijn voor harder straffen. Een crimineel met verblijfsvergunning of dubbel paspoort moet het land uit en als die minderjarig is, moeten de ouders mee. Verder willen we dat de straten maar voor de helft uit allochtonen gaan bestaan. Wij zijn voor spreiding en het inkomen zou daarbij als maatstaf kunnen dienen”, somt Fritsma op. Dat betekent volgens hem ook een einde aan Chinatown.

Fritsma erkent dat er allochtonen zijn die het wel goed doen. “De Chinezen en Hindostanen, bijvoorbeeld. Die mensen zitten al bij onze aanhang, zij hebben ook last van de Marokkaanse straatterreur”, zegt Fritsma. Overigens vindt hij ook dat autochtonen of expats die rotzooi trappen harder worden aangepakt.

Saai

Het beeld van de PVV op de Haagse raad is vooral gezapigheid. De partij wil de boel opschudden, zoals ze dat in de Tweede Kamer doen. “We zijn er niet om vrienden te maken”, zegt Fritsma. Hij heeft zelf al enkele raadsvergaderingen gevolgd en vond die ‘dodelijk saai’. De Mos, geboren en getogen in Den Haag vindt dat de raad ook ver af is komen te staan van de inwoners van Den Haag. Ook daar wil de partij iets aan doen. “En na vier jaar PVV in de Haagse raad zal er in ieder geval meer daadkracht zijn in de Haagse politiek”, aldus Fritsma.

Op 25 mei is in Kijkduin een grote bijeenkomst voor PVV’ers. Deze is besloten. “We gunnen de aanwezigen hun privacy. We willen er geen pers bij. En dat de VVD niet binnen mag is vooral omdat we onze eigen achterban voor willen laten gaan. Het loopt namelijk storm met aanmeldingen”. De bijeenkomst is dan ook helemaal volgeboekt. Er kan niemand meer bij.