PVV-raadslid Arnoud van Doorn noemt een bijzin in het antwoord op zijn vraag naar leeftijd en nationaliteiten van mensen die bij rellen op 28 juni op het Jonckbloetplein zijn opgepakt, ongepast. Het college van burgemeester en wethouders schrijft dat het uitzoeken ten koste gaat van de recherchecapaciteit.

Het college zegt dat er veertien mensen zijn opgepakt, van wie eentje met de Colombiaanse nationaliteit, eentje met een Tunesisch paspoort naast het Nederlandse en de rest van de Nederlandse nationaliteit. Daaronder staat de toevoeging dat ’het tot op detailniveau uitzoeken van gegevens over verdachten ten behoeve van raadsvragen fors beslag legt op schaarse recherchecapaciteit die daardoor niet kan worden ingezet voor andere politietaken.’

“In eerste reactie vind ik het een rare reactie. De taak van raadsleden is het controleren van het beleid. Het kan niet zo zijn dat wij cijfers niet gaan vragen vanwege beslag op de capaciteit. Ik vind het een ongepaste sneer naar de volksvertegenwoordigers die hun werk goed willen doen.” Hij ziet het ook als plicht jegens zijn achterban. “Die wil van ons dat we dit doen. Vragen om cijfers en in dit geval nationaliteiten, zodat we weten waar het probleem zit.” Van Doorn ziet dan ook geen reden dit soort vragen niet meer te stellen.