De hoogste woontoren van Den Haag, het Strijkijzer naast station Hollands Spoor, staat nog even leeg. De opening van het Panoramaterras op 130 meter moest worden uitgesteld en voor de invulling van de benedenverdieping wordt komende week een brainstorm gehouden, nu Mama’s Kitchen voor het centrum heeft gekozen.

Opdrachtgever Vestia Zuid-Oost wilde een restaurant op de 42ste verdieping, een panoramaterras op de 41ste verdieping en zes vergaderzalen op de 40ste verdieping. “In de ruimtes boven hebben we enorm gedoe gehad over de vergunning. De installatietechniek op die hoogte vergde veel aanpassingen en had meer afzuigmogelijkheden nodig voor het restaurant. De vluchtwegen hebben ook tot veel discussies geleid, maar dat ligt al verder achter ons”, zegt Vestia-directeur Rob van Eijkeren.

Elwin Giel, een van de directeuren van exploitant Tower Leisure over de problemen: “Alles is op die hoogte complexer. Niet alleen met de vluchtwegen, maar ook moeten de restaurantonderdelen in de lift passen”. Zijn bedrijf heeft al vijftien jaar ervaring met horeca en was betrokken bij zaken als Asta en Cocoon in het centrum. Hij vindt het moeilijk om een concrete voorspelling te doen over de opening van het restaurant en panoramaterras. Deze hadden al open zullen zijn. Het doel is nu dat over een half jaar de deuren openen. Dan moeten wel de vergunningen nog rond komen en dat zou deze zomer moeten gebeuren.

Maatschappelijk doel

Vestia-directeur Van Eijkeren hoorde naar eigen zeggen pas een maand geleden dat de beoogde bewoner voor de benedenverdieping, ‘Mama’s Kitchen’, een pand in het Groenewegje betrekt. “Wij willen best wat toeleggen op de huur voor een maatschappelijk doel. Dat zouden we ook doen bij Mama’s Kitchen. Daar kun je in een keuken eten bestellen uit meerdere landen, een mooi concept en ik vind het jammer dat dat niet doorgaat”, zegt Van Eijkeren. Hij wijt een deel van de problemen met het vol krijgen aan de omgeving. “Er wordt nu zoveel gebouwd, dat het qua locatie nog niet optimaal is. We gaan nu voor een invulling van drie tot vijf jaar, maar we willen wel een mooie invulling”, voegt hij toe. Voor de brainstormsessie zijn partijen uitgenodigd die creatief kunnen meedenken, zoals mensen uit de horeca, het onderwijs, de corporatiesector, de makelaardij en jongeren.

Het Strijkijzer kampt al vanaf het begin met problemen. De bouw werd vertraagd, mede door problemen rond de vergunning en een breuk tussen Vestia en een eerste aannemer. De bouw begon uiteindelijk meer dan een jaar later dan gepland in het voorjaar van 2005. Na oplevering bleek het gebouw een fluittoon te produceren, wat met enkele technische aanpassingen werd verholpen.