Virusremmers tegen de griep zijn vanaf deze week gratis verkrijgbaar voor mensen met griepverschijnselen. Gezonde mensen die de virusremmer alvast in huis willen hebben, vangen bot.

Minister Ab Klink (CDA, Volksgezondheid) heeft besloten de nationale voorraad virusremmers beschikbaar te stellen met het oog op een dreigende grieppandemie. Dat betekent dat voor alle griepgevallen de virusremmer gratis is. Tot deze week was het middel wel gratis als de GGD het voorschreef, maar niet als het recept van de huisarts kwam. Klink bekijkt nog of de mensen die ervoor betaald hebben, een vergoeding krijgen.

Het ministerie zorgt dat apotheken in het hele land nog deze week beschikken over virusremmers uit de nationale voorraad. Het gaat om sachets Oseltamivir van 75 mg. De inhoud van een sachet komt overeen met de inhoud van een capsule. Er is voor Oseltamivir gekozen omdat de apotheker dit middel ook in kinddosering kan samenstellen.

Oseltamivir

Oseltamivir wordt verstrekt voor de behandeling van mensen met Influenza A (H1N1, voorheen Mexicaanse griep). Enkele jaren geleden heeft VWS een voorraad virusremmers aangeschaft. Het gaat om Osaltamivir (Tamiflu) en om Zanamivir (Relenza). Virusremmers vallen niet onder het eigen risico van de ziektenkostenverzekering.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de regeling voor het vaststellen van Influenza A aangepast. Dat betekent dat nu ook huisartsen een geval kunnen vaststellen en virusremmers kan voorschrijven. De GGD schrijft alleen nog voor bij clusters, bijvoorbeeld bij een griepgeval op een school.

Huisartsen in Den Haag schrijven de virusremmers alleen voor als zij griepgevallen constateren en dus niet preventief aan vatbare groepen, zoals zwangere vrouwen. De reden daarvoor is dat bij voorbarig gebruik de patiënt resistent kan worden voor het middel en dat het niet meer werkt bij een echte besmetting met Influenza A.

Het aantal bevestigde gevallen van Influenza A in de regio Haaglanden staat op 32, maar het aantal loopt nog dagelijks op. Volgens de GGD Den Haag ligt één van deze patiënten in het ziekenhuis. Landelijk staat de teller voor bevestigde besmettingen met Influenza A volgens het RIVM op 663. In negen gevallen is sprake van een ziekenhuisopname.