Twitteren is in 2009 gekozen tot woord van het jaar door Genootschap Onze Taal. Het is een internetsite waar mensen berichten van maximaal 140 woorden kunnen achterlaten. Veel politici gebruiken deze berichten in hun verkiezingscampagne. Is het zinvol en verkleint het de kloof met de burger? Den Haag Centraal ging op onderzoek uit.
De populaire internetsite Twitter biedt de mogelijkheid berichten de digitale wereld in te sturen: Tweets. Deze mogen niet langer zijn dan 140 tekens. Wethouders in Den Haag hebben les gekregen van ICT-adviseur André Middendorp, zelf ook Twitteraar. Raadsleden moeten de dienst zelf uitvogelen, maar weten steeds massaler de dienst te vinden. Ook kandidaten doen gretig mee om hun standpunten naar voren te brengen en te discussiëren over verschillende onderwerpen. Zij versturen de berichten vanaf computer of mobiele telefoon en kunnen op elkaar reageren en de ander volgen, zodat ze ook diens berichten kunnen lezen.
Geschiedenis
Twitter is opgericht in oktober 2006 door Obvious Corp, een bedrijf uit San Francisco. Twitter is begonnen als een onderzoeksproject binnen Odeo, een site van webbedrijf Obvious van Noah Glass en Jack Dorsey, en kwam voor het eerst beschikbaar in maart 2006. Twitteren is Engels voor kwetteren. Het logo van de internetdienst is een blauw vogeltje.
De inhoud van berichten varieert van persoonlijke dingen, zoals de geboorte van een kind, de samenstelling van het diner tot zakelijk, discussie over het gescheiden zwemmen of verslagen van werkbezoeken ergens in de stad. D66 gebruikt het om het verkiezingsprogramma in 66 Tweets weer te geven in de 66 dagen voorafgaand aan de verkiezingen.
Norder
Wethouder Marnix Norder (PvdA, Bouwen en Wonen)is voor de zomer begonnen op de internetdienst. “Het is leuk om te doen, maar het moet ingebakken zijn in je systeem. Dat is het bij mij niet, dus de afgelopen tijd heb ik ook nauwelijks gekeken”. Toen hij kandidaat-lijsttrekker was, kwamen er ineens meer tweets van de PvdA-wethouder. “Het is een aanvulling, maar je redt het er niet mee. Met een weblog (soort dagboek op internet, red.) alleen red je het ook niet. Ik heb Twitter niet alleen voor de campagne gebruikt, ik heb ook wel eens een nieuwtje erop gezet. Volgens mij geeft het een completer beeld van zowel de persoon als de politicus”, zegt Norder.
Vonk
“Ik heb Twitter zelf ontdekt. Ik heb begrepen dat de wethouders les hebben gehad. Ik ben niet zo van de ICT, maar mijn zoon zei ‘mam, dat moet je doen,’, dus doet mam het. In het begin was het moeilijk in 140 tekens iets weer te geven, het is vrij staccato. Nu gaat dat beter. Je hebt wel snel een groot bereik. Ik heb nu 320 volgers, maar daarachter zitten nog veel meer mensen. Als ik op Twitter zet dat ik een weblog heb geschreven krijg ik veel meer bezoekers. Ongeveer 5000 terwijl ik daarvoor op 1200 tot 2000 zat. Ik heb ook wel eens een vraag gesteld en kreeg uit onverwachte hoek antwoord. Natuurlijk zitten er ook gekken tussen, maar die knikker je er gewoon uit”. Discussies met andere raadsleden of kandidaten gaan er soms vinnig aan toe. “De hele campagne is vinnig”, reageert Vonk. “Er zijn best grote verschillen en ik hoor veel onvrede, niet alleen via Twitter ook gewoon in de stad. Pittige discussies met elkaar via Twitter zijn niet erg, je moet het wel ergens weer goed maken. Zakelijke aanvaringen horen erbij, maar het wordt nooit persoonlijk. Ik heb discussies met Arnoud van Doorn (PVV, red.), maar kan het goed met hem vinden. We zien elkaar ook buiten Twitter. Op Twitter bestrijden we elkaar op politiek vlak, dat maken we dan wel weer goed op Twitter, of als we elkaar zien. De aanvallen mogen niet persoonlijk worden”.
André Middendorp
De gemeente Den Haag heeft sinds drie jaar André Middendorp als ICT-adviseur. “Ik ontdekte Twitter ongeveer een jaar geleden tijdens een congres in Amerika. Het enthousiasme was aanstekelijk en mooi. In 140 karakters berichten op en neer sturen. Je hebt het altijd bij je. Het heeft de laatste twee jaar heeft het een boost gekregen vooral door rampen. Ik twitter vooral over werk. Sommige mensen gebruiken het ook voor privézaken. Belangrijk is hoe ver je kunt gaan. Als je iets op de gang roept, bereik je ook al mensen, maar via Twitter vermenigvuldigt een bericht zich snel, het gaat rondzingen”.
“Het is lastig om de invloed van Twitter op de campagne te meten. Mensen kunnen ook op Twitter kijken zonder zelf te twitteren. Dat is ook mooi, het is helemaal open. In Den Haag twitteren zeventien raadsleden en vier wethouders, ik noem ze twethouders. Het moet wel in hun systeem komen. Ik heb de wethouders daarbij begeleid en laten zien wat je ermee kunt doen. Bijvoorbeeld een kleine peiling houden onder je volgers met een Twittpoll. Sander Dekker heeft dat meteen toegepast over de Amerikaanse Ambassade (sloop of niet, red.) Ik heb verteld hoe ze teksten moeten invoeren, foto’s en hashtags kunnen toevoegen”. Hashtags zijn afkortingen voorafgegaan door een #, zodat ze gemakkelijk terug te zoeken zijn. #hgr staat bijvoorbeeld voor berichten over raadsvergaderingen.
Zouden de raadsleden ook les moeten hebben? “Dat weet ik niet. Misschien zouden ze af en toe wat tips kunnen krijgen. Het is ook wel persoonlijk hoe je ermee wilt omgaan. De ene is gevoeliger voor ICT dan een ander en gaat aan de slag met filmpjes en foto’s. Nu zijn de lijsten geïntroduceerd en kun je snel overzicht krijgen van bijvoorbeeld wethoudertweets, of tweets van een bepaalde partij, of gebeurtenis. Een tip zou kunnen zijn om Twitter met Youstream te gebruiken. Roep je volgers op tot het stellen van vragen die je vervolgens live gaat beantwoorden voor de camera. Raadsleden zullen Twitter ook na de verkiezingen wel blijven gebruiken. Ik denk zeker dat het de kloof tussen de politiek en digitale burger verkleint. En dat zijn er steeds meer”.
PVV
Arnoud van Doorn, kandidaat-raadslid voor de PVV, twittert al geruime tijd. Eerst deed hij da onder de schuilnaam Fendric en nu onder zijn eigen naam. Na een aantal heftige discussies, legt hij zich nu meer toe op het versturen van leestips via Twitter. Hem is om een reactie gevraagd over het nut van Twitter. Die wil Van Doorn op zich wel geven, maar daarvoor is de toestemming nodig van de PVV-persvoorlichter en die kwam niet.