De François Vatelschool en het Haagsch Vakcollege starten samen met het ROC Mondriaan komend schooljaar Vakcolleges Horeca. Ambassadeur van de Haagse vakcolleges Horeca is Haagse kok Pierre Wind. Het is het derde vakcollege in Den Haag.

Pierre Wind gaat even bij de leerlingen in de keuken kijken en heeft meteen commentaar. “Wat is dat? Droge zooi? Dat komt zeker uit een pakje, nooit meer doen”, roept hij en grijpt een leerling die kaassoep maakt bij de keel. Ambassadeur Wind gaat in ieder geval workshops geven bij de Vakcolleges Horeca. Op dinsdag 8 maart is hij bij de informatieavond bij het ROC Mondriaan.

In Den Haag zijn al Vakcolleges Techniek en Zorg en Welzijn. Onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven wil er in totaal acht openen met extra geld dat ze in het collegeakkoord kreeg voor onderwijs. Vakcolleges maken de aansluiting van VMBO van MBO gemakkelijker en motiveren leerlingen op school te blijven en verder te leren. “In Den Haag valt de schooluitval mee. Het onderwijsconcept is vooral een uitdaging om talenten te gebruiken”, zegt Jan Eliëns, sectordirecteur van Scholengroep Den Haag Zuid-West (SGDHZW). “Den Haag is de bestpresterende gemeente met weinig schooluitval, maar dat betekent niet dat je achterover moet leunen”, vult Van Engelshoven aan. “Hier komen vaak kinderen die moeilijk leren. Ze kunnen hier in de praktijk hun talent ontdekken en dingen maken waar ze trots op zijn”. Ze wil zelf ook wel een les volgen en gaat zeker een keer met het college lunchen bij het vakcollege, beloofde ze roerend in de kaassoep in wording.

De leerlingen krijgen vanaf het eerste jaar al veel praktijklessen. “Andere vakken, zoals Engels en Wiskunde sluiten aan op de beroepspraktijk, bijvoorbeeld door het vertalen van een bereidingswijze van de appeltaart die ze in de praktijkles moeten bakken”, aldus Eliëns. Arie Broodman, onderwijsmanager bij ROC Mondriaan, heeft zelf de opleiding gevolgd en is docent geweest. “Jonge mensen haken af als ze zich vervelen, daarom hadden wij al extra aandacht voor een goede doorstroming. In het vakcollege is de overlap die er nog zat er helemaal uit, waardoor het eerste MBO jaar voor VMBO-leerlingen minder saai wordt”.