Burgemeester Jozias van Aartsen voorkwam dat journalisten die aanwezig waren bij de installatie van de nieuwe Haagse raad werden gescreend. De Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding (NCTB) had daarop aangedrongen. Dat er toch burgerservicenummers (BSN) van journalisten zijn gevraagd, wist de burgemeester niet.

Van Aartsen hoorde dat pas na de vergadering en vroeg direct de griffie, die de nummers vroeg, om uitleg. “Ik had juist gezegd dat dat niet hoefde”, aldus de burgemeester. De griffie was meteen na een gesprek met de verantwoordelijke beveiligingsdiensten begonnen met de inventarisatie van de gegevens zoals BSN en geboortedata van journalisten. Dit moest van de NCTB, omdat het kersverse raadslid Geert Wilders beveiliging in de hoogste categorie krijgt. Van Aartsen vond dat te ver gaan en maakte vanuit zijn bevoegdheid als burgemeester en baas van het stadhuis de maatregel ongedaan. Journalisten die zich na dat moment aanmeldden voor de bijeenkomst, hoefden hun gegevens niet meer af te staan en de al aangeleverde gegevens zijn vernietigd.

Beveiliging

Voor de raadszaal stonden ook detectiepoortjes en een scanner voor de tassen. “Die staan er elke keer als de heer Wilders deelneemt aan een raadsvergadering of commissievergadering”, zegt Van Aartsen. Hij vond het jammer dat dergelijke beveiliging nodig is vanwege Wilders. “Het is zwaar en in de eerste plaats voor hem, maar dit is niet overdreven. Het is zoals in de Tweede Kamer. Raadsvergaderingen en commissievergaderingen blijven gewoon openbaar”. De installatie van de nieuwe raad was ook voor hem nieuw en mede door de aanwezigheid van de beveiligers rond Wilders omschreef Van Aartsen de raadsvergadering als ‘heel enerverend’. Dat Van Aartsen en Wilders niet bepaald vrienden zijn en dat de laatste misschien daarom in de Haagse raad zitting neemt, is een publiek geheim. Toch schudden de twee elkaar joviaal de hand. “Ik ken de heer Wilders erg goed”, was het enige wat Van Aartsen daarover kwijt wilde.

Receptie

De raadszaal zat vol genodigden en achter de bankjes waar normaliter het college zit stond een podium voor de vele cameraploegen en fotografen. Zij klikten het meest bij de gelofte van Wilders en doken na afloop meteen op het kersverse PVV-raadslid, fractievoorzitter Sietse Fritsma keek geamuseerd toe. D66-fractievoorzitter Marjolein de Jong genoot zichtbaar van haar uitgedijde fractie, die van twee naar zes zetels groeide. Een aantal oud-raadsleden was ook op de installatie afgekomen, zoals Tijmen Colijn en Hiek van Driel van de SP, Bart de Liefde en Boudewijn Revis van de VVD en Jos de Jong van de PvdA. De sfeer was uitgelaten en de beveiliging het gesprek van de avond. Domper was vooral voor D66 het nieuws dat Hans van Mierlo, oprichter van de partij, was overleden.