Burgemeester Jozias van Aartsen miste het Obama-optimisme in de Troonrede en duidelijke maatregelen. “Ik krijg de indruk dat het kabinet uitzwemt naar 2011”. Voor het eerst sinds 23 jaar beluisterde hij de Troonrede niet in de Ridderzaal, maar in het Haags Historisch Museum.
Veel aanwezigen bij de jaarlijkse bijeenkomst van de vier grote steden (G4) vonden de Troonrede somber van toon. De wethouders en burgemeesters van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag keken gezamenlijk naar de Gouden Koets voor het Haags Historisch Museum. Binnen keken ze de Troonrede. Veel maatregelen waren al bekend, maar het college miste vooral dingen.
De burgemeester noemde het een klassieke Troonrede en miste ambitie, een doorkijk naar de toekomst en de redenen waarom de mensen offers moesten brengen. Hij heeft het idee dat de coalitie op die manier goed naar de landelijke verkiezingen van 2011 probeert te komen. Wethouder Marieke Bolle (PvdA, Cultuur en Financiën) vindt dat er nog veel verrassingen in de begroting zitten. “De maatregelen voor het terugdringen van het begrotingstekort zijn niet concreet. Bijvoorbeeld het ambtelijk onderzoek naar twintig procent besparingen om maatschappelijke doelen te realiseren. Er komt iets aan en we weten nog niet wat er gaat gebeuren”. Zij is blij dat het kabinet wel bereid is tot investeren. Zo gaat €8 miljard extra naar uitkeringen voor werkloosheid en bijstand. Al is nog niet helemaal bekend welke gevolgen dat heeft voor Den Haag.
Crisiswet
Verkeerswethouder Peter Smit (VVD) is geschrokken van de oplopende staatsschuld met zo’n 35 miljard euro per jaar. Belangrijk en nuttig noemt hij de Crisis- en Herstelwet die is gepresenteerd. Daar zitten volgens hem investeringen voor Den Haag in, bijvoorbeeld de gedeeltelijke ondertunneling van de Internationale Zone.
Wethouder Marnix Norder (PvdA, Bouwen en Wonen) noemt het hoopgevend dat het kabinet extra aandacht blijft besteden aan de krachtwijken. “Dat idee is niet losgelaten en dat is belangrijk, want het moeten gewone Haagse wijken worden waar het gewoon veilig is”. Wel had hij liever meteen duidelijkheid gehad over de komende bezuinigingen. Zijn collega Bert van Alphen (GroenLinks, Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) is eerder bezorgd. “De bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van de uitvoering. Effectiever beleid is goed, als de handen maar aan het bed blijven”.
Beveiligd
Voor het eerst was de Haagse burgemeester bij het kijken van de Troonrede met de G4. “Alles is in goede orde en in Den Haag hebben we ervaring met dit soort evenementen, maar ik wil mijn handen vrij hebben”, zegt de burgemeester. De stoet met de Gouden Koets was dit jaar extra beveiligd met mannen in pak die naast de gebruikelijke wachters in uniform liepen. “Natuurlijk is het Koninklijk Huis belangrijk, maar dat is niet alles. Het gaat mij vooral om de veiligheid van de mensen die in de stad zijn. Dat is mijn opdracht”, voegt hij toe, verwijzend naar de aanslag op de Koningin in Apeldoorn waarbij toeschouwers de dood vonden.
Na afloop is hij niet extra opgelucht. “Ik wil niet overkomen als een laconiek persoon, maar ik maakte me weinig zorgen. De stad heeft veel ervaring met evenementen met leden van het Koninklijk Huis, we zijn niet voor een kleintje vervaard”, aldus de burgemeester. Wel gaf hij toe dat hij tijdens de bijeenkomst met zijn G4-collega’s regelmatig heeft ge-sms’t over de situatie in de stad.