Raadslid Willem van der Velden heeft de opgeheven LPF verlaten. Hij is voorzitter geworden van de Haagse partij Ons Den Haag en zal in de raad verder gaan als Groep Van der Velden. Hij zal bij de eerstvolgende raadsverkiezingen in 2010 geen lijsttrekker zijn.

Na het opheffen van de LPF, ruim een jaar geleden, wilde Van der Velden stoppen met de politiek. “Mensen om mij heen en ook van bewonersorganisaties hebben toen een beroep op me gedaan en gevraagd door te gaan. In de Haagse politiek vallen nog bergen te verbeteren. De grote partijen halen ongeveer evenveel stemmen en de VVD heeft nu al een heleboel van het verkiezingsprogramma weg moeten strepen om in de coalitie te komen. Met nog meer grote partijen wordt de boel onbestuurbaar”.

Van der Velden is, na een korte periode D66 in zijn studententijd, meer dan twintig jaar lid geweest van de VVD. “Toen kwam de tijd van Dijkstal en Jorritsma in 1998 en zijn een heleboel wat ik noem gezondverstanddingen verkwanseld. Begrijp me goed, ik ben voor verzelfstandiging, maar Nutsbedrijven en Openbaar Vervoer horen in overheidshanden. Bovendien ben ik tegen de Haagse banenmachine, dat je als ambtenaar sneller carrière maakt als actief lid van een politieke partij, bijvoorbeeld door het uitdelen van foldertjes. Het gros van mijn collega’s werkt ook bij de overheid of bij daaraan gerelateerde instellingen”, zegt Van der Velden.

Het enig raadslid van de Groep Van der Velden was namens de LPF een half jaar lid van de Tweede Kamer. “De ideeën van Pim Fortuyn spraken me aan. Ik zat daar te kijken, te luisteren en me te verbazen en toen was het afgelopen”, omschrijft hij die periode, toen de LPF kortstondig in de regering zat. Na zijn verhuizing naar Den Haag vroeg de partij of hij lokaal actief wilde worden en dat heeft hij naar eigen zeggen ‘ geprobeerd’ .

Nu blijft hij nog zitten tot de verkiezingen en dan maakt hij plaats. “Ik organiseer nu alleen maar. Ik ben 66 jaar. Ik zal geen lijsttrekker zijn, maar zoek wel naar geschikte kandidaten met kennis van de stadsdelen en andere zaken die in Den Haag spelen en met geestelijke bagage. Daar ontbreekt het hier soms nog aan. Zo wordt er regelmatig heel lang over iets gepraat, terwijl niet iedereen de stukken heeft gelezen. Een flink aantal van mijn collega’s houdt van dogma’s en daarmee kun je niet discussiëren”.

Dat Ons Den Haag ook de naam is van het ledenblad van Vrienden van Den Haag hoorde Van der Velden pas onlangs. Hij is niet van plan als voorzitter de naam van zijn partij te veranderen. “De partij is al voor de vorige verkiezingen opgericht, dus ik zie geen reden om daar nu wat aan te veranderen”, aldus Van der Velden. Overigens is de partij niet verbonden aan ONS Nederland, Trots op Nederland of een andere landelijk partij. De standpunten van de nieuwe partij van Van der Velden zijn vooralsnog te vinden op www.fractielpfdenhaag.nl. Wie kijkt op www.onsdenhaag.nl kijkt, komt bij een actiesite Nederland tegen slecht weer. Achter deze site zit een collega van Van der Velden: GroenLinks-raadslid David Rietveld.