Vrije tijd mag meer aandacht krijgen, de rode loper moet uit voor toeristen, muziek mist, net als het tegengaan van kantorenleegstand en in de vele aandacht voor internationale instellingen en hoger opgeleiden mist aandacht voor de andere kant van de arbeidsmarkt.

Het zijn enkele van de kritiekpunten op de Economische Visie van Den Haag.

Ondernemers uit verschillende sectoren, mensen van culturele instellingen en van belangengroepen voerden hierover deze week een debat met de gemeente. Leonard Kok, directeur Dienst Stedelijke Ontwikkeling vroeg om een debat op het scherpst van de snede en niet om sociaal wenselijke antwoorden. “Het gaat niet goed genoeg met de economie van Den Haag, het moet beter en dat kunnen we alleen samen”. Hield wethouder Henk Kool (PvdA, Sociale Zaken, Economie)  de ondernemers voor.

Inwoners

Burgemeester Jozias van Aartsen hoopt volgende week op september de 500.000ste inwoner van Den Haag te verwelkomen. “Voor al die inwoners moet Den Haag een fijne stad zijn om in te wonen en te leven. Quality of life is de sleutel”, aldus Kool. Deze Engelse term is een van de zogenoemde speerpunten van de strategie voor de Haagse economie. De andere zijn Internationale stad van Vrede en Recht, Sterke clusters voor de economische structuur en Arbeidsmarkt, talent en vakmanschap.

In dat laatste zit juist wel de minder- of ongeschoolde werknemer waar ook ruimte voor moet zijn in de stad. “Wat mij betreft staat dat nu te veel tussen de regels door. Deze groep moet je niet vergeten. De kantorenleegstand had ook een specifieker aandachtspunt kunnen zijn en ik mis hoe deze visie regionaal wordt ingepast. Je had ook vanuit de metropoolgedachte samen met de buurtgemeenten en Rotterdam één visie kunnen maken”, zegt Kim van Loon, vestigingsadviseur van Steenworp. In de zaal zaten ook mensen uit Pijnacker-Nootdorp en Leidschendam-Voorburg, bijvoorbeeld, die nog werken aan hun economische visie. “Ja, wij komen ook de kunst afkijken, maar de economie van Den Haag heeft ook gevolgen voor onze gemeenten”, zegt Mariska Kastelic van Leidschendam-Voorburg.

Discussie

In de pauze konden de deelnemers per tafel discussiëren over een onderwerp en meteen een reactie achterlaten voor de inspraak. Hieruit bleek ook dat een deel het thema Internationale Stad voor Vrede en Recht goed gevonden vindt. Alleen kan het nog beter als de middenstand ook aansluit bij de internationale gasten, bijvoorbeeld door ruimere openingstijden van restaurantkeukens. In de kinderopvang is een lijst rondgegaan met eisen van expats. Een lijst met 116 instellingen die eraan voldeden is door internationale werkgevers aan medewerkers verstrekt. Zulk maatwerk zou op meer fronten moeten komen. Ook zou het belastingklimaat beter kunnen met fiscale voordeeltjes voor multinationals. Kok omzeilde dit verzoek met het verwijzen naar de grondprijs per m2 die in Den Haag lager is dan in Londen en in Amsterdam. Ander gemis is een goed beleid op congressen, nu staan er maar drie gepland, terwijl dat meer kan zijn en daar profiteren veel ondernemers van. Net als van meer nadruk op de vrijetijdseconomie, maar volgens Kok is dat juist het speerpunt van Zoetermeer en staat het daarom niet expliciet in de Haagse visie. Frans Schrofer, ontwerper, miste de aandacht voor muziek in Den Haag popstad in de visie “die is wel van toegevoegde aarde voor de stad”, een winkelier miste klantvriendelijk parkeerbeleid en een rode loper voor toeristen in de stad.

Verdienmodel

Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur van het Nederlands Forensisch Instituut, vindt dat het doel van de visie nog duidelijker moet zijn, net als het verdienmodel erachter. Henk Kool viel hem in zijn slotwoord bij: “Ik wil hardere doelen stellen, zoals €4 of €5 miljard omzet, of zoveel werkgelegenheid erbij. Bovendien is het dan goed afrekenbaar en kan de raad zeggen: hij heeft het niet goed gedaan”. De gemeente gaat de inspraakreacties op de visie bekijken en eventueel verwerken in de visie.

In het najaar gaat de nieuwe versie naar de raad voor een besluit.