De formatie gaat een nieuwe fase in. VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben na een gesprek van ruim een uur met verkenner Edith Schippers besloten dat ze verder gaan onderhandelen. Naar verwachting komt zij begin volgende week met haar verslag.

Mogelijk stelt zij in het rapport ook een informateur voor. De Tweede Kamer debatteert dan komende week over haar verslag en dan kiest waarschijnlijk een meerderheid voor de volgende stap: het starten van de onderhandelingen tussen deze vier partijen.

VVD’er Mark Rutte kwam vanochtend als eerste naar buiten naar het groepsgesprek bij de verkenner. Hij benadrukte dat er nog wel grote verschillen zijn, maar dat de vier partijen toch verder gaan praten. Sybrand Buma zei dat wat hem betreft nu de tijd is aangebroken voor een informateur. “Dat heb ik geadviseerd, het is aan de verkenner wat zij ermee gaat doen.” Jesse Klaver zei dat hij het aan de kiezer en aan ‘zijn beweging’ verplicht is om te kijken of de idealen van GroenLinks te verwezenlijken zijn en wil daarom verder praten.

Alexander Pechtold zei bij het verlaten van de verkennerstafel waar de vier heren samen hadden gezeten dat hij er wel vertrouwen in heeft dat ze eruit komen. Bij het naar binnen gaan zei hij dat hij niet verwachtte dat het een lang gesprek zou zijn. “Ik moet straks nog Kamerlid worden, anders heb ik een probleem met mijn hypotheek.”