Een groep VVD’ ers uit de Vogelwijk en Duindorp wil dat hun partij duidelijk stelling neemt tegen de Cruiseterminal. Zij vinden dat het gevaarte wel degelijk een groot verkiezingsonderwerp moet zijn en dat hun partij van mening moet veranderen.

In het conceptverkiezingsprogramma van de VVD staat dat de partij de komst van een cruiseterminal ziet als ‘een mogelijke kans voor Den Haag en Scheveningen op het gebied van werkgelegenheid, recreatie en wonen’. De partij zal wel kritisch zijn en stelt harde voorwaarden aan de financieel-economische haalbaarheid. In het conceptprogramma staat: “De aanleg van de buitenhaven mag bovendien niet leiden tot een toename van de verkeersoverlast in de aangrenzende wijken, zoals het Statenkwartier en de Vogelwijk. Verder houdt de VVD de gevolgen voor het groen en de kwaliteit van de bebouwing nauwlettend in het oog. Een objectieve studie naar alle effecten van een dergelijk plan moet daar eerst klare wijn over schenken”. De uitkomsten van de studie zijn niet voor de verkiezingen van maart volgend jaar te verwachten. Hierdoor is de kans klein dat het thema cruisterminal hoog op de agenda komt te staan tijdens de naderende campagne.

Scheve schaats

Een aantal VVD’ers vindt dat de partij  nu al stelling moet nemen tégen de komst van de terminal. Eén daarvan is een oud-raadslid. “Ik vind dat mijn partij in dit geval een scheve schaats rijdt. Dit gaat me echt aan het hart, ik vind het een volstrekt krankjorum plan”, zegt hij hoorbaar geëmotioneerd. Ondanks dat veel van zijn partijgenoten hun voorkeur voor de cruiseterminal uitten, denkt hij dat het echter niet zo’n vaart loopt. “Ik kom veel op het stadhuis en hoor daar andere verhalen. Ik schat de kans dat ie er komt in als klein. Misschien dat mijn partijgenoten eerst de afloop van de ruzie hierover in de PvdA afwachten. Het is wel jammer dat het dan 1,5 miljoen aan onderzoek heeft gekost, terwijl het er misschien niet eens komt”.

Commercie

Het oud-raadslid denkt dat vooral de commercie achter de plannen voor de terminal zit. “Voormalig PvdA-wethouder Noordanus zit nu in de directie van AM-Wonen ,  een noodlijdend bedrijf dat behoefte heeft aan huizenbouw. En om de terminal betaalbaar te maken zijn huizen op hetzelfde terrein nodig. Die wil AM-Wonen graag bouwen. Eerst waren 400 woningen nodig voor compensatie en nu al 1200. Dat gaat niet werken”. Het  oud-raadslid vindt daarnaast dat een terminal in Scheveningen  geen levenskansen heeft. “Den Haag is een kleine biotoop tussen Amsterdam en Rotterdam. Daar hebben ze al een terminal en daarmee kan volstaan worden”.

Het verzet  in de Vogelwijk en Duindorp is nog in een pril stadium. Een klein comité van vijf mensen werkt aan een actieplan. Amendementen op het conceptverkiezingsprogramma zijn in voorbereiding. Leden worden gepolst, vooral in het Statenkwartier, om zich bij het initiatief aan te sluiten. Binnenkort opent het comité een postbus voor steunbetuigingen.

Geruchten dat de club hun lidmaatschap opzegt als de passage blijft staan, wil het oud-raadslid niet bevestigen. Zo ver is het nog niet en als we het al zouden doen, kunnen we het nu beter nog maar even stilhouden.