De Haagse VVD-fractie wil dat een plein of laan in Den Haag de naam van Ronald Reagan krijgt. Het collegebesluit hierover zou als het aan fractievoorzitter Boudewijn Revis ligt moeten vallen voor 6 februari, de honderdste geboortedag van Reagan.

“Hij heeft het grootste internationale conflict beslecht, dat is toch best stoer”, motiveert Revis zijn verzoek aan het college. Hij vindt dat de vijftigste president van de Verenigde Staten, Ronald Reagan een naamsvermelding verdient in Den Haag. “Reagan heeft als president veel betekend voor de internationale vrede en verdient een plek in de stad van Vrede en Recht”, aldus Revis. Hij doelt daarmee op het beëindigen van de Koude Oorlog, waar Reagan hard aan heeft getrokken. Hij vindt het gek dat zijn naam nog niet voorkomt en die van Kennedy wel, ‘die in de praktijk niet voor elkaar heeft gekregen wat Reagan in de jaren tachtig realiseerde voor de wereldvrede’.

Reagan was president van 1981 tot 1989. “Zijn stevige beleid richting de Sovjet-Unie heeft ervoor gezorgd dat in 1989 de Berlijnse Muur viel en de Koude Oorlog, het grootste internationale conflict na de Tweede Wereldoorlog, ten einde kwam”, stelt Revis bij zijn vragen aan het college. De andere partij in dit conflict was Michail Gorbatsjov, toenmalig leider. “Maar hij had wel wat aansporing nodig”, vindt Revis. Vandaar dat hij voor de voormalig Sovjetleider geen naamsvermelding vraagt. “Het is ook geen wedstrijd. Misschien verdienen wel meer mensen een naamsvermelding, maar wij vragen het nu voor Reagan om zijn verdienste voor de wereldvrede”.

Wat Revis betreft zijn er twee opties voor een Reaganplein of -laan. “In de Internationale Zone of bij de toekomstige uitrit van de Rotterdamse baan, wat in de plannen Mercuriusplein heet. Het eerste vergt een hernoeming van een straat, dat kan ingewikkeld zijn. De poort van de stad, het nieuwe plein, kan daarom een alternatief zijn. Al kan het nog vijftien jaar duren voor dat plein er is. Als het college op 6 februari al een besluit kan nemen, zijn wij tevreden”. Dat is kort dag, komt de vraag niet een beetje laat? “Misschien had het in 1989 al gemoeten, maar beter laat dan nooit”.