De Haagse gemeenteraadsfractie van de VVD vindt het geen taak van de overhead om wijken gemengd te krijgen in bevolkingsgroepen en sociale klassen. Zolang ieder zich aan de wet houdt en het schoon is op straat, moet iedereen zelf weten waar hij woont. Ook moeten er minder sociale huurwoningen worden gebouwd.

Dat staat allemaal in de deze week verschenen nota ‘Vorstelijk wonen in de hofstad’. Volgens VVD-raadslid Bart de Liefde zijn er 89.000 mensen die recht hebben op een sociale huurwoning in Den Haag, terwijl er 129.000 woningen zijn. Hij noemt het geld over de balk smijten dat er nog veel sociale huurwoningen worden gebouwd. “Er zijn al 50.000 huurwoningen over. Is bijbouwen de manier om met gemeenschapsgeld om te gaan”, vraagt hij zich hardop af.

Meer koophuizen

Wijken hoeven ook niet gemengd te zijn. De VVD wil dat de overheid zich buiten de samenstelling van wijken houdt. “Mensen moeten zelf weten waar ze gaan wonen. De ene zit liever dicht bij bepaalde voorzieningen, een ander liever bij familie”, zegt De Liefde. Hij ziet in plaats van meer sociale huurwoningen, in Den Haag is afgesproken dat 30 procent van de nieuwbouwprojecten uit sociale huurwoningen bestaat, liever meer koophuizen met een tuin. De Liefde vindt het niet erg als daardoor wat minder wordt gebouwd in de stad. “Een vitale stad heeft koopwoningen nodig. We hebben nu veel lage inkomens en de koopkracht moet verbeteren. Dat betekent dat we de stad aantrekkelijker moeten maken om te wonen en te blijven”, zegt het raadslid.

Dat dat betekent dat in bepaalde wijken dezelfde groep mensen woont, bijvoorbeeld alleen maar armen, of alleen maar Hindostanen, chinezen, Turken, Koerden of Marokkanen vindt de VVD niet erg, als de mensen maar zelf kunnen kiezen waar ze wonen. “Iemand met meer budget heeft een ruimere keus, dat is een gegeven, maar het staat ieder vrij om dan te kiezen uit een kleine woning in het centrum of iets ruimers in Zuidwest”, zegt De Liefde.

Broodje kaas

Dat het einde van de segregatie ook betekent dat bepaalde groepen misschien moeilijker inburgeren, doet volgens de VVD’er niet ter zake. “Moet iedereen dan een broodje kaas eten en melk drinken? Bovendien wat is inburgering? Woningbouw is daarvoor geen middel”.

De Liefde ontkent dat de nota alvast een voorschot is van de VVD op de verkiezingen over een krap jaar. “Wij hadden er behoefte aan onze plannen op het gebied van bouwen en wonen zelf op papier te zetten”, zegt hij. “Ik hoop nu op een open discussie hierover en niet dat mensen in een individuele kramp schieten”.