Wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs, Dienstverlening) mag per 1 januari 2013 zes bibliotheken sluiten. Een meerderheid van de raad steunt haar spreidingsplan. Wel moet ze voor juni 2012 duidelijkheid geven over maatregelen in de buurt voor een deel van de bibliotheekfuncties.

De coalitiepartijen PvdA, D66, VVD en CDA steunden in het afrondende raadsdebat de plannen van de wethouder om zes bibliotheekfilialen te sluiten. De voltallige oppositie stemde tegen. Dat betekent dat Van Engelshoven door kan gaan met het sluiten van de bibliotheken. De coalitiepartijen dienden nog wel een motie in om te zorgen dat er voor juni duidelijkheid komt over het zogenaamde flankerend beleid. Alleen PVV stemde daartegen.

Van Engelshoven voert op dit moment gesprekken met instellingen en scholen over het opvangen van een deel van de bibliotheekfuncties in de buurt. Waarschijnlijk keert de biebbus terug in het straatbeeld waar mensen boeken kunnen bestellen en die dan in de buurt worden afgeleverd. Van Engelsoven kreeg veel reacties van buurtbewoners, scholen en bibliotheekmedewerkers op de plannen, onder meer ook een petitie van schrijvers, 2600 handtekeningen verzameld door de SP en een zwartboek van GroenLinks. “Ik begrijp die reacties wel. Maar ik zou dit niet hebben voorgesteld zonder overtuiging dat andere filialen de taken kunnen opvangen. Ik wil nog kijken of ze langer open kunnen en gratis internet kunnen krijgen”, aldus de wethouder.

Zij benadrukte ook tijdens de raadsvergadering dat zij maatwerk wil bieden en in de wijken waar de bibliotheken moeten sluiten gesprekken voert over maatregelen om delen van de functie in de buurt onder te brengen. Zij beloofde de raad op de hoogte te houden van het verloop van deze gesprekken. Daarnaast gaat ze een meerjarenplan maken. Dat heeft ze bewust niet eerder gedaan. “Je moet een startpositie hebben en dan oplossingen zoeken met de partijen in de wijk. Je kunt het plan wel hier maken, maar dan loop je de kans de plank mis te slaan”.

Een motie van de PvdA om voor kinderen in de Schilderswijk een alternatieve plek te bieden haalde het niet, andere partijen zagen dan liever een oplossing voor alle zes de wijken die een filiaal moeten missen.