Gratis bemenste fietsenstallingen bij de strandopgang Strandweg in Ter Heijde van mei tot en met september moet strandgangers verleiden om met de fiets te gaan. Dat het fietsendieven afschrikt, is mooi meegenomen. De kosten van 98.000 euro komen uit het gemeentelijke potje Overige economische activiteiten.

Burgemeester Bouke Arends viel voor het laatst in als wethouder bereikbaarheid en lichtte het voorstel toe: “Biesieklette die ook in Den Haag fietsenstallingen heeft, gaat het uitvoeren. Het is ook bedoeld om de fietsen beter op te bergen, omdat ze afgelopen jaren de reddingsboten hinderden.” Dat in de zomer langs de kust veel fietsen verdwijnen door dieven, heeft voor het nemen van het besluit door het college van burgemeester en wethouders ook meegespeeld. Al maakt wethouder Michiel Ferwerda daar wel een kanttekening bij: “We hebben vorig jaar extra fietsbeugels geplaatst, zodat mensen hun fiets dubbel vast kunnen zetten. In de praktijk blijkt dat mensen hun fiets niet dubbel op slot doen.” 

Het is volgens het begeleidend schrijven bij het besluit vooral een poging om mensen te verleiden de auto thuis te laten. “De gemeente zet erop in dat iedereen op een prettige manier het strand kan bereiken. Het is dan ook van belang dat mensen zo veel mogelijk lopend of met de fiets naar het strand gaan.” Het initiatief voor de stallingen komt van de firma Biesieklette. 

De gratis bewaakte fietsstallingen zijn er dit jaar op proef. De gemeente laat het gebruik en de ervaringen van de fietsers peilen. Als de stallingen goed worden gebruikt, wordt bepaald of de proef na dit jaar een vervolg krijgt. In mei, juni en september zijn de fietsen alleen in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur bewaakt en in juli en augustus zeven dagen per week van 9.00 tot 20.00 uur.