Iedereen is er maar druk mee en niet in het minst Tweede Kamerlid Carola Schouten (rechts). Komende dinsdag is het Prinsjesdag en dat moet Den Haag weten ook met een Haagse oplossing: een festival.

De afgelopen jaren is er een Prinsjesfestival omheen gebouwd dat inmiddels is uitgegroeid tot zes dagen vol evenementen, lezingen, wedstrijden, demonstraties, en een Prinsjesfilm om te bekijken. Zo moest Schouten zaterdag optreden als jurylid bij de hatwalk en mag ze dinsdag met een nieuwe hoed over de echte loper waar hoedjes in de kijker staan op weg naar de Ridderzaal voor de Troonrede. Na afloop kwam ook burgemeester Jozias van Aartsen over de Prinsjesmarkt aanlopen. De markt die ook wel de Haagse relatiemarkt werd genoemd. Met vrouw en allebei zonder hoed.
Ze kregen meteen appels en peren aangeboden. Zou dat al een verwijzing zijn naar Prinsjesdag of naar de eerder deze week gepresenteerde begroting van de gemeente Den Haag? Het paar schudde de man vriendelijk de hand. En natuurlijk waren er zaterdagmiddag voor de hatwalk veel hoedjes. Er was namelijk niet alleen een prijs voor de beste jonge ontwerper, maar ook voor de beste hoed bij de bijeenkomst. De jury had rondgelopen over de markt en de beste exemplaren eruit gepikt. Jury voorzitter en Haagse hoedenontwerpster Berry Rutjes koos uiteindelijk de winnaar. En zo was er weer een prijs na de prinsjesfoto, het prinsjesboek, de beste alternatieve troonrede en mogelijk vergeet ik er nog een paar.

Dat is ook meteen mijn kritiek op het prinsjesfestival. Het is onmogelijk om alles te volgen, zo vol is het geworden. Ik verlang terug naar de tijd dat we de proefrit door de stad hadden (op het moment van schrijven door de binnenstad) en de oefening op het strand (morgen vanaf 10u voor het Kurhaus). Daarbij moet ik aantekenen dat ik heb genoten van de prinsjeslezing en straks nog naar de film ga. En dan de komende week nog even keihard werken op en om Prinsjesdag met een heel festival in de benen. Bang dat er volgend  jaar nog meer festival zal zijn.

Over festival gesproken: Komt allen naar de politieke discussie van 11 tot 12u tijdens het Geschiedenis Festival op 8 oktober in Haarlem. Het wordt leuk en ik mocht meewerken aan het organiseren van de discussie en aan het bedenken van de stellingen.