Nederland kent heel wat plaatsen met een politieke geschiedenis. Een daarvan is De Anna Pavlova salon, tegenwoordig de Cigar lounge in het Haagse hotel Des Indes, waar het eerste paarse kabinet is gesmeed.

Het Des Indesberaad was bedoeld om confessionele partijen uit de regering te houden. Sinds 1976 kwamen op initiatief van de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) de jongerenafdeling van de VVD, VVD’ers en D66’ers bijeen om een liberale coalitie te smeden. In 1977 kwamen daar ook PvdA’ers bij. In 1979 lekte het bestaan ervan uit als ‘links-liberaal complot’ en sindsdien was het een publiek geheim. Het beraad vond ’s avonds plaats in wisselende samenstellingen en duurde tot 1994 toen kabinet Kok I aantrad.

De lijst deelnemers groeide in al die jaren. Onder hen: Jan Kees Wiebenga, Gijs de Vries (toen nog VVD, nu D66), Frank de Grave van de VVD, Gert-Jan Wolffensperger, Erwin Nypels, Ernst Bakker van D66 en Frans Leijnse, Hein Roethof en Jan Pronk van de PvdA. Frank de Grave herinnert zich vooral dat het heel chic was. Obers in zwarte pakken, chique koffie uit chique kopjes met een chic koekje erbij. Het deed hem denken aan de stijl van Lodewijk de veertiende. Ze zaten op chique stoelen aan een ovale tafel. Na de koffie kwam er vaak een drankje op tafel. Allemaal hebben ze de chique deurknop met de B vastgehouden. Die staat voor Baron van Brienen (1815-1863), de bouwer van Des Indes. Als stadspaleisje en voor de wilde feesten van Koning Willem III.

Op zondag 26 juni 1994 ging het nog bijna mis met het paarse kabinet. VVD’er Bolkestein wilde niet verder onderhandelen met PvdA’er Wim Kok en D66’er Dijkstal. De eetafspraak van de heren, die avond om zes uur in de Anna Pavlovazaal ging wel door. “Waar de wijn goed was”, schreef Bolkestein in zijn memoires. Informateur Kok schreef een programma en legde dit een maand later voor aan VVD, CDA, PvdA en D66, trad de VVD alsnog toe tot het kabinet en viel het CDA voor het eerst sinds jaren buiten de regering.

De Anna Pavlova salon was ook de locatie voor een interview van het Algemeen Dagblad op 5 mei 2002 tussen tegenpolen Ad Melkert (PvdA) en Pim Fortuyn (LPF). Het tweede paarse kabinet was net gevallen en daarom was voor die locatie gekozen. Een dag daarna werd Fortuyn vermoord in Hilversum. De uitslagenavond van de Lijst Pim Fortuyn op 15 mei 2002 was op een paar meter afstand van de interviewlocatie in de lounge van het hotel,  in aanwezigheid van de hondjes van Fortuyn. De partij kwam in één klap met 26 zetels in het parlement en vormde een kabinet met CDA en VVD: Balkenende I.

De salon is nu een Cigar Lounge. Er staan fauteuils aan ronde tafeltjes met vierkante asbakjes met een luciferdoosje schuin op de rand. Rechts naast de ingang staat een humidor met 40 sigarenkluizen met een paar koperen naamplaatjes. De humidor staat tegenover de schouw met enorme vaas en spiegel erboven. Ongetwijfeld heeft menig deelnemer aan het Des Indesberaad daarin nog even een kapsel gecontroleerd of een stropdas rechtgetrokken, langs de bloemen kijkend. De muren zijn pastelgekleurd. Groene randen omzomen gele muren en roomkleurige randjes het groene plafond.

De Russische balletdanseres Anna Pavlova stierf in 1931 aan een longontsteking in kamer 111, naast de Japanse Salon van Des Indes, de huidige Cigar Lounge. Achter de plant bij de ingang van de salon, op de plek waar toen haar kamer was, herinnert een plaquette aan haar bezoek.