De vernieuwde Grote Marktstraat is nu officieel geopend. Wethouder Boudewijn Revis, oud-wethouder Marjolein de Jong en de voorzitter van de ondernemersvereniging Hjalmar Prinsen drukten gezamenlijk op de rode knop en toen begon een lichtshow ter ere van de verlichting, de laatste grote stap in de renovatie van de winkelstraat.

De oorbellen, de verlichting boven de Grote Marktstraat zijn nu officieel in gebruik. Ze geven licht en er kan zelfs een heuse lichtshow mee worden gemaakt in verschillende varianten en kleuren. Het eerste staaltje was vanavond te zien onder gedrum van verschillende culturen op en om het podium. Koen Herfst en Cesar Zuiderwijk, de Burundidrummers, Legendairs Brassband en Chinese leeuwendansers drumden ieder hun eigen stijl.

De opening zou om 18.00 uur al beginnen met een feestje in de straat: muziek en eettrucks. Even daarna begonnen de bandjes te spelen. Binnen een half uur waren de mobiele eettenten ontdekt en stonden er rijen, behalve bij de flammkuchen en de wafels. Er waren hartjes op stelten, een ballonnenman op stelten en hartjes op de grond in diverse vormen. En helaas ook al snel troep op de straat. Er was tango en er waren mensen die mensen van het fietspad joegen, wat nauwelijks te onderscheiden was van het voetpad. Sterker nog: De ster van de avond, Zuiderwijk, kwam met de fiets, maar lopend over het fietspad. De Partij voor de Dieren wil meer groen in de Grote Marktstrategie en had twee mobiele tuinen meegebracht en een oplossing: plantenbakken om fietsers en voetgangers te scheiden.

En achter hem kwam de mensenmassa. De knop stond er al en overal stonden mensen. Rijen dik in de schemering.

Gelukkig was het droog en gleed niemand uit over de roosters en het waaide ook niet, dus de oorbellen hingen mooi stil. Ongelukken hebben zich deze avond niet voorgedaan, of het moet het drugsongelukje zijn van de man die de vuilnisbak in wilde springen vlak voor het podium toen na de opening de deejay draaide en Zuiderwijk en Herfst speelden. En na de festiviteiten is het natuurlijk tijd voor een foto met Haagse Harry.