Theater de Vaillant is deels dichtgespijkerd, binnen liggen de glasresten op de fauteuil. Verderop klagen voorbijgangers over de brandlucht en modezaak Herman is gewoon open, alsof ze vannacht niet zijn geplunderd. De vier blonde dames achter de kassa willen geen commentaar geven, houten planken tegen de buitenkant zijn stille getuigen. Binnen is niets meer te zien. Het is het gesprek van de dag in de buurt, die zich opmaakt van weer een avond rellen, na drie avonden onrust en geweld. “Willem-Alexander zou hier iets over moeten zeggen, dan zou het zo rustig zijn”, aldus een buurtbewoonster.

De bloembakken zijn voor zover nodig weer aangevuld, de glasscherven rond de abri’s zijn goeddeels weg en overal zijn veegploegen bezig. Eentje stopt midden op het fietspad bij het Vaillantplein. Een man stapt uit en raapt een halve baksteen van de middenberm. “Hou op, ik heb er al zo veel verzameld en ik denk niet dat het nu ophoudt”, zegt hij in onvervalst Haags. De rellen begonnen maandagavond na een demonstratie vanwege de dood van Mitch Henriquez na zijn arrestatie bij Night at the Park, afgelopen weekend. Gisteren presenteerde hoofdofficier van Justitie de eerste resultaten van het onderzoek naar de dood van de Arubaan. Daaruit bleek dat er geen verdovende middelen in het spel waren en dat hij aan zuurstofgebrek was overleden, aannemelijk veroorzaakt door de vijf agenten die meteen op non-actief zijn gesteld.

Niet In Amerika

Even verderop staat een groepje Surinamers te praten. “De politie zou iedereen normaal moeten behandelen. Niet meteen de jongens tegen de vloer werken, maar zet ze tegen een muur om ze te boeien of te fouilleren. Dit zet kwaad bloed”, zegt één van hen. Een taxichauffeur heeft gezien hoe ‘arrestanten met een kleurtje’ bij de keel gegrepen worden, terwijl anderen gewoon rustig mee worden genomen. En in haar buurt, de Schilderswijk, ziet ze vaak dat mensen met een kleurtje worden gefouileerd, terwijl blanke leeftijdsgenoten gewoon door mogen. “Daar moet de politie mee ophouden. Ze moeten hun houding aanpassen, we zijn hier niet in Amerika”. “Deze jongens willen wraak en zien nu hun kans schoon”, vult een buurtgenoot aan.

Overgoten

De buurtbewoners zagen gisteren hoe agenten in de Hobbemastraat werden overgoten met brandstof. Ook zagen zij hoe relschoppers knuppels van de politie afpakten en daarmee insloegen op de agenten. Ook agenten in burger werden aangepakt. “Maar van de andere kant zijn zij ook fout bezig. Een jongen van vijftien vertelde dat hij in het arrestantenbusje is gezet en werd geslagen door agenten. Alleen omdat zijn broer belde en hij opnam”, zegt een moeder van drie zoons. “Maar die doen hier niet aan mee hoor, zij vinden dat het een verkeerd beeld geeft”. En over beeldvorming gesproken, ze zag hoe een Marokkaanse jongen voor de NOS-camera’s met een pistool zwaaide, terwijl Mitch Henriquez met de dood moest bekopen dat hij alleen zei dat hij er eentje had. “Alleen met de mond. Hij had niet zo hard aangepakt hoeven worden. Hij kwam hier alleen voor de bevalling van zijn dochter”.

Theater

In Theater de Vaillant zijn nog wel de resten van gisteren te zien. Relschoppers drongen daar naar binnen en richtten vernielingen aan. Ook gooiden zij een deel van de inboedel op straat. Er is sowieso veel gegooid met vuurwerk, glas en stenen naar de politie. De ME kwam erbij en voerde diverse charges uit. Even leek het rustig, toen de demonstranten de omgeving van politiebureau De Heemstraat verlieten, maar later laaide het vanaf het Hobbemaplein weer op. “Jongens zaten elkaar ook te bellen. Eén jongen zat hier, pakte zijn mobieltje en even later stonden ze met vijftien. En ik zie al dat ze zich weer klaar maken voor vanavond”. Een groep basisscholieren loopt langs het theater. Ze kijken even, maar lijken niet geschokt. Aan de overkant staat de eigenaar van een winkel even buiten. Hij woont niet in de buurt, maar is vannacht diverse keren gebeld over de situatie. Zijn winkel bleef buiten schot.

Oorzaken

Dat de politie niet alle bewoners en passanten gelijk behandelt en de werkloosheid zijn volgens de bewoners de grootste oorzaken van de rellen. “Ik zou mijn landgenoot Rabin Baldewsingh hier wel eens willen zien. Hij heeft het maar over meer groen, maar dat hebben we hier echt niet nodig. Daarvoor gaan we naar het Zuiderpark. Banen moeten we hebben, zodat die jongeren iets te doen hebben”. Volgens de buurt komt een deel van de relschoppers wel degelijk uit de buurt. Van Aartsen zei maandagavond dat de aanstichters van buiten kwamen. “Ja, maar die zijn er ook en zelfs van ver buiten de stad. Het probleem hier is vooral het politie-optreden. Laat ze ons net zo behandelen als alle andere inwoners van de stad”, aldus een oude man. Daarvoor was al het actiecomité Herstel Vertrouwen opgericht. De bewoners lachen dat weg. “Dat helpt niet. De politie moet veranderen en ons hetzelfde behandelen als iedereen”.