De zaken die regelmatig ondersneeuwen bij grotere zaken als overvallen en grote misdrijven moeten ook worden opgelost. Daar hebben de verdachten en aangevers recht op, vinden ze bij politie en justitie. Vandaar dat ze afgelopen week een inhaalslag maakten. Driehonderd onopgeloste eenvoudige zaken, vernieling, diefstal en andere relatief lichte vergrijpen.

‘Plankzaken opgeruimd’ staat er op de gebakjes voor de 200 deelnemende agenten, medewerkers van de reclassering en het openbaar ministerie. De verdachten zelf moeten het met koekjes doen. Zij melden zich bij de balie met een brief die zij van de politie kregen, gaan door naar de aanmeldbalie met vier computers, worden verhoord en vervolgens kunnen zij meteen een eventuele boete betalen of taakstraf tegemoet zien.

Paul Entken, adjunct-directeur opsporing bij de politie: “Het is een soort wasstraat. We willen niet alleen recht doen aan de aangever, maar ook aan de verdachte. Daarbij hopen we te leren hoe we kunnen voorkomen dat dit soort zaken op de plank komen door ook naar andere afhandelingsmogelijkheden te kijken, zoals bemiddeling bij een burenruzie”. De zaken van alle bureaus in Haaglanden zijn op een hoop gegooid, voorbereid door rechercheurs en mensen van Justitie, zodat ze achter elkaar kunnen worden afgehandeld in de Politieacademie aan de Wegastraat. De politie hoort 30 mensen per uur.

Yolanda de Groot, officier van Justitie: “We willen de zaken zo snel mogelijk afdoen. De mensen komen zelf. Vandaag zullen de mensen vooral een boete krijgen, gratis voor de Staat gaan werken of een schadevergoeding moeten betalen. Er is een extra pinautomaat neergezet en de politie rekent dan af met de aangevers”.

De reclassering is aanwezig om steun, hulp en advies te geven en in het geval van een werkstraf bemiddelt de reclassering in het traject naar werk. Uitzonderlijk aan deze dag is dat er een kamer is ingericht waar de aangevers direct worden gebeld en op de hoogte worden gesteld van de afloop van de zaak. De opkomst die ochtend ligt hoog: 90 procent. Later op de dag stort het een beetje in en uiteindelijk is gemiddeld 68 procent van de gevallen afgehandeld. Dat komt neer op 182 zaken in Haaglanden. Onder de verdachten zaten ook minderjarigen. Voor diegenen die niet kwamen opdagen gaan politie en justitie bekijken hoe die worden afgehandeld en zo nodig halen ze deze mensen thuis op om hun straf alsnog op te leggen.

De Groot wordt tijdens haar gesprek met de pers naar boven geroepen. Een van de verdachten kreeg de open vraag waarom hij zich moest melden. Hij had kennelijk de brief niet goed gelezen waar de reden mishandeling in stond. “Ik ben herkend op camerabeelden van een straatroof”, zegt hij tegen de rechercheur. Daarmee bekende hij betrokkenheid bij een andere grote zaak en niet bedoeld voor vandaag. De officier geeft toestemming tot aanhouding en de verdachte wordt meegenomen naar het politiebureau voor nader verhoor.

Een moeder levert bij de balie een brief af met een bekentenis van haar zoon, keurig ondertekend. Hij kan niet komen, omdat hij een werkstraf moet uitvoeren. De reclassering zorgt ervoor dat hij na zijn dienst alsnog naar de Wegastraat komt om zijn boete te betalen.

De zaken kunnen alleen worden afgedaan bij een bekentenis. “Als die er niet is, komt het voor bij de rechter. Ik wijs de verdachten er wel als er zoveel bewijs is dat hun zaak bij de rechter weinig kans maakt, maar ik kan ze niet tot een bekentenis dwingen”, zegt De Groot. Als de rechter eraan te pas moet komen, krijgen de verdachten deze dag meteen een dagvaarding mee. De maximumstraf die wordt opgelegd is 180 uur werkstraf. “Maar ik zit dagelijks op zitting, dus ik weet welke werkstraf de rechter voor welke daad geeft”.