Ilse de Voogd, opgeleid tot levensmiddelentechnoloog,  kampte met een burn-out toen haar buurvrouw haar vroeg om hand- en spandiensten te verrichten bij diens zaak als kinderfotograaf op kinderdagverblijven en scholen. Toen de bewuste buurvrouw ging emigreren, kreeg Ilse de kans om de zaak met een volle agenda en andere benodigdheden over te nemen. Ze pakte hem aan en inmiddels heeft ze drie mensen in dienst bij Rainbow7 Fotografie: twee fotografen en een beeldbewerker.

Voor Hollandse Beelden

Vandaag is ze in Zeist bij basisschool De Hoeksteen, waar drie van haar vier kinderen op zitten. Zelf is ze speciaal gevraagd om een foto van een broertje en zusje te maken, maar de schoolfoto’s komen dit jaar van medewerkers Esther van Westrenen en Tineke Dorst.

Het is de beurt aan groep zes. De sessie begint met de groepsfoto buiten. Esther en Tineke staan midden op het schoolplein met alle leerlingen uit groep zes. Zes kinderen mogen direct naar de bovenste tree: drie jongens en drie meisjes. “Ga maar door elkaar staan”, zegt Esther, maar de meisjes blijven links en de jongens rechts. Daarna mag een grotere groep op de eerste tree en de rest daarvoor gaan staan. Twee meisjes zitten nog in het midden. “Willen jullie samen?” “Ja”, klinkt het schamper. De meiden mogen naar het midden.

“Als jullie het goed doen, mogen jullie ook in Dabstyle”, zegt Esther. Ze pakt nog een vestje aan van een van de meiden en een knuffel van een ander. Dan gaat ze achter Tineke staan en doet een billendans. De kinderen lachen en Tineke maakt veel foto’s. Dan is het tijd voor de Dab style en Esther doet het voor en de kinderen  doen haar na of beter. Alleen juf Susie Visokaiova heeft er moeite mee, maar de foto is klaar en de klas gaat naar binnen en mag in groepjes van acht voor de individuele fotoserie naar Esther en Tineke. Ook juf Susie gaat op de foto.

De schoolfotografen zitten naast elkaar  met elk een lichtwand en een lamp met reflector. Daarvoor ligt nu een kunstgrasmatje en er zijn twee bloempotten, stoeltjes en beestjes voor handen. De laatste zijn vooral om de allerkleinsten af te leiden. Tineke heeft een rood beestje en Esther heeft een dino. “Die valt van mijn camera als ik met mijn oog naar de zoeker ga. Dan komt hij tegen mijn voorhoofd en valt om. Stoute dino en dan zie je kinderen ook echt reageren”.

“Zet je voet er maar op. Zo ja”. “Nu even lachen, nee, je echte lach”. “Wel even je haren goed doen, want zo kun je niet op de foto”, klinkt het van twee kanten. Tineke fotografeert staand of vanaf een stoel, Esther verkiest naast het staan een pose op haar knieën waar ze kniebeschermers om draagt. Soms trekken de fotografen een rokje of een shirt recht. Tineke krijgt de jongen die alleen met stoere blik op de foto wil, toch aan het lachen. Desnoods wordt er een beetje gekieteld. De kinderen poseren allemaal gewillig: handen in de zij, twee duimen omhoog, leunen op de bloempot en liggend in het gras.

Rainbow7 werkt anders dan de traditionele schoolfotograaf. Het belangrijkste om er te mogen werken is dat je van kinderen houdt. De fotografen komen gratis naar de school of het kinderdagverblijf en maken daar foto’s van de medewerkers en per klas of groep een groepsfoto gratis. Het geld komt van de ouders die foto’s bestellen. Van elk kind is er een serie foto’s gemaakt met verschillende poses. Elk jaar zoekt het team naar een nieuwe sfeer. Nu zijn het de grasmat en de plastic bloempotten, vorig jaar waren het heliumballonnen. De plannen voor volgend jaar blijven nog geheim.