Eens per jaar verandert Den Haag even in een sprookjesstad. Tribunes, tentjes, mobiele studios, touwen in de tramrails en dit jaar zelfs een speciaal aangelegd stukje geasfalteerde weg verschijnen. De sfeer verandert en dinsdagochtend loopt de stad vol met in het Oranje gehulde mensen en stijgt het aantal hoedjes in de stad van 1 naar 70 procent. De derde dinsdag in september Prinsjesdag. 

De zusjes Baggerman zitten rond tien uur klaar schuin voor paleis Noordeinde. Ze zitten een eindje van de poort af. “Dit is de beste plek. Hier zie je ze aankomen en de hoek om gaan”, zegt de zus uit Domburg. De zus uit Geldrop vult aan: “En je gelooft het niet, maar straks komen er nog mensen die zich tussen ons en het hek weten te wurmen”.

De leerlingen van een basisschool uit Capelle aan den IJssel zit aan de andere kant pal naast het Paleis klaar voor de komst van de Gouden Koets. De leerlingen hebben een oranje glitterhoed op en zijn best een beetje zenuwachtig. Een enkeling leest in de Donald Duck, anderen rennen nog even rond nu het nog kan. Dat het de voorlopig laatste keer is dat de Gouden Koets uit de poort komt en dat ze de koets vooral van achteren zullen zien, deert hen niet. Ze zijn een dagje uit en vinden het vooral spannend de koning en koningin zometeen van dichtbij te zien.

De vroege vogels laten zich gewillig interviewen. Voor een gesprek met NOS- of Omroep West-verslaggevers nemen ze alle tijd. Het duurt immers nog ruim twee uur voor de Gouden Koets langs komt. De laatste rit van deze koets voor hij uit dienst gaat vanwege een grondige restauratie die minstens drie jaar gaat duren. Het koninklijk paar zal volgend jaar in de Glazen koets langs komen. Dat is voor het eerst sinds 42 jaar dat de Gouden Koets niet rijdt op Prinsjesdag. In 1974 was er een gijzeling op de Franse Ambassade, waardoor Prinsjesdag werd versoberd en toenmalig koningin Juliana met de auto naar de Ridderzaal ging om de Troonrede voor te lezen.

De koning is al vroeg in paleis Noordeinde aanwezig. Dat is te zien, omdat de vlag in top hangt. Mogelijk oefent hij de Troonrede nog een keer, kleden hij en zijn vrouw zich rustig om en maken zij zich klaar voor de rijtoer door de stad met dit keer een kleine omleiding over een tijdelijk stuk weg op het Tournooiveld en via de Lange Houtstraat vanwege de aanleg van een parkeergarage onder het Tournooiveld. Daarna leest hij om 13.15 uur de Troonrede voor, waar waarschijnlijk het woord nuchter een hoofdrol krijgt, als RTL-verslaggever Frits Wester geljik krijgt. Daarna rijden ze terug met de Gouden Koets naar paleis Noordeinde en zwaaien ze nog even naar de mensen die daar nu al voor klaar zitten. Daarna verandert Den Haag langzaam weer van sprookjesstad naar een gewone stad zonder tribunes, tentjes en pas laat in de avond zonder in het oranje gehulde mensen. Dan gaan ook de laatste hoedjes af.