Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor minder-validen staat achterop de kandidatenlijst van Den Haag. Maar dat blijkt niet overal, één stembureau was zelfs korte tijd onbereikbaar. Stichting Voorall nam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart de proef op de som en testte 22 stemlokalen in Den Haag.

Hennie Doddema zit in een elektrische rolstoel, Yvonne van Barneveld in de scootmobiel staan bij de Openbare basisschool De la Reyschool aan de De la Reyweg. Zij gaan de toegankelijkheid testen met Margreet Roemeling van Voorall, de belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking. Zij werkt een checklist af. De test begint buiten met de bewegwijzering. Die is hier goed, met bordjes staat het stembureau goed aangegeven. Hier zijn voldoende verlaagde stoepen en er is voldoende parkeergelegenheid. Dan gaat het mis.

Doddema wil stemmen, maar komt niet door de deur. Haar rolstoel is 85 centimeter en de deur is 80 centimeter. Toni de Klerk van de dienst publiekservice Den Haag kijkt mee met de test en maakt foto’s. “Ik ga dit melden bij het Bureau Verkiezingen. Dit stembureau moet eigenlijk naar een andere locatie, maar die liggen niet voor het oprapen”, aldus De Klerk.

Eerder getest

Tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement op 4 juni 2009, was het Mobiele TestTeam van Voorall ook op pad. “We hebben toen tien stembureaus getest. De uitslag hebben we met bureau Verkiezingen besproken”, aldus Roemeling. Eén van de slechtste voorbeelden was toen de Gelderlandschool aan de Voorthuizenstraat. De helling ligt los. “Vorig jaar struikelde daar nog iemand over. Yvonne viel toen bijna om met haar scootmobiel”, zegt Roemeling. Binnen zijn geen stoelen voor wachtenden, alleen lage bankjes.

Het stembureau was deze verkiezingsdag zo’n kwartier onbereikbaar. “Toen de kleintjes gingen spelen, hebben ze de poort dichtgedaan”, zegt een stembureaulid. De wortels van de boom onder het plein voor de ingang is ook een probleem voor minder-validen, erkent ze, maar daar kan ze niets aan doen.

Pluim

Een pluim krijgt de naburige school, de Rosa Basisschool aan de Nijkerklaan. “Hier werkt een leraar in een rolstoel. Dat is zijn helling”, weet Doddema. De toegang bestaat uit twee deuren, de ene zit dicht. Vrij snel komt al iemand de deur openen en het laatste deel van de helling leggen. De drempels zijn niet hoger dan twee centimeter. De voertuigen kunnen zo naar binnen. “De volgende keer ga ik zeker meteen hiernaartoe om te stemmen”, besluit Doddema.

Stichting Voorall maakt ook van deze testronde een advies en zal dat bespreken met het Bureau Verkiezingen van de gemeente. Op 9 juni bij de landelijke verkiezingen moet blijken of het bureau nu beter luistert. Mogelijk gaat Voorall dan weer testen.