De radiator, het bos, de echte naam moet het gebouw nog krijgen, maar de bouw kan beginnen. Gisteren trokken wethouders, projectontwikkelaar, bouwers, architecten en de burgemeester van Den Haag Pauline Krikke samen aan de touwen als symbolische start.

Daarvoor was binnen in het theater aan het Spui aan de overkant van het nieuwe gebouw het feest al begonnen. Leden van het Residentieorkest speelden. Na een inleidend praatje van de wethouder en projectontwikkelaar Cadanz was er onder meer de opvoering van het nummer de eerste paal.

Al werd die niet geslagen, het nummer was kritisch over de overheid en vroeg de wethouder om respijt voor het theater aan het water. Daarmee doelde het gezelschap op het Zuiderstrandtheater dat tijdelijk aan het Zuiderstrand is neergezet als vervangend theater tussen de sloop van de Anton Philipszaal vorig jaar en de opening van het Onderwijs- en cultuurgebouw in 2020.

Het hele college was aanwezig. Al moet gezegd Saskia Bruines ging iets eerder weg en Rabin Baldewsingh kwam wat later. Daarmee was hij precies op tijd voor het touwtrekken. Dit keer letterlijk. Na jaren politiek getouwtrek over het gebouw. Drie colleges zijn er op enig moment bijna op gevallen, maar hebben het uiteindelijk voor elkaar. Al kostte het volgens Baldewsingh zijn PvdA flink wat zetels en kostte het Joris Wijsmuller een deel van zijn geloofwaardigheid.

Want zelfs tijdens het feestje van de start bouw werd zijn draai her en der beschimpt. Stond hij eerst met een balk op het Spuiplein voor het programma over de balk over onnodige geldverslindende projecten, nu stond hij de komst van het gebouw te vieren en met een touw in zijn hand om de beeltenis van de toekomst te onthullen. Naar verwachting is het gebouw wel iets goedkoper dan de eerste variant waar hij zo tegen was en zetels mee won voor zijn Haagse Stadspartij: 177 miljoen euro. En het voltallige college van burgemeester en wethouder straalden het uit: trots op de komende buren, want het gebouw komt naast het huidige stadhuis met de bijnaam IJspaleis.