Het is een drukte van belang in de hal van de Haagse Hogeschool bij de tafel van het bureau verkiezingen van de dienst Burgerzaken. Erachter staan mensen van het bureau en burgemeester Jozias van Aartsen. “Ik ben hier om hen te steunen”, aldus de burgemeester.

Terwijl hij de pers te woord staat, loopt het storm. “Zelf hoef ik ook niet echt te werven en mensen erop aan te spreken, het gaat vanzelf”, zegt Van Aartsen. Hij kwam zelf met het idee om leden voor de stembureaus te werven in de Haagse Hogeschool. “Het is belangrijk dat er meer jongeren in de stembureaus zitten. Sommige ouderen vinden het een lastige klus, zeker nu de stemcomputers er niet meer zijn”, zegt Van Aartsen. Zelf heeft hij ooit bij een stembureau in Pijnacker hetzelfde werk gedaan. Uren zitten en aan het eind van de dag de stemmen tellen. “Dat is ook lastig, want het telwerk moet wel kloppen”.

Een meisje meldt zich bij de tafel en vraagt in het Engels of ze zich kan inschrijven. “No, I’m sorry, you have to speak Dutch”, antwoordt Van Aartsen, ondertussen verifiërend of het klopt dat mensen Nederlands moeten spreken. Hij krijgt bevestiging van Chloe Rijnaard van het bureau verkiezingen en voegt toe dat het meisje wel kan stemmen als Europees burger. “De persoon moet Nederlands spreken en stemgerechtigd zijn. Daarnaast betekent het minstens tien uur zitten, dat kan langer zijn afhankelijk van het stembureau. Voor zo’n dag krijgen ze € 130,-“, verduidelijkt Rijnaard.

“Kinderarbeid”, oordeelt Lucinda Badel. Zij was al begonnen aan het invullen van een inschrijfformulier, maar toen ze hoorde dat ze minstens tien uur moest blijven, vouwde ze het formulier snel op. “Dat betekent dat ik maximaal €1,30 per uur verdien, daar moet ik nog even goed over nadenken”, zegt ze. Renate van der Linde doet bestuurskunde en ziet het als een manier om aan haar cv te werken. “Zo lang zitten is voor mij geen probleem. Ik ben niet te lui om te werken”, zegt ze.

Na een uurtje zijn er al zo’n veertig aanmeldingen binnen. Deze mensen komen op de reservelijst. “De stembureaus zitten in principe al vol, maar we krijgen altijd afmeldingen”, zegt Rijnaard. De redenen variëren volgens haar van het weer tot last van de grote teen. Bovendien bestaat het huidige bestand veelal uit ouderen. “Afgelopen tijd is er helaas al een aantal mensen overleden die zich wel hadden aangemeld”, zegt ze. De burgemeester is blij met de toeloop. “Het gaat heel vlot”, oordeelt Van Aartsen. Hij vindt de vergoeding redelijk. “We hebben mensen nodig en je doet het voor het democratisch proces, zoals iemand net al zei”.