9.50 uur

De deur uit bij de redactieruimte aan de Korte Poten. De auto staat op Bleijenburg, aan het einde van de Korte Poten. De Tomtom stuurt me naar het Spui. Naar het Leeghwaterplein in acht minuten.  In de regen werken twee mensen aan de pollers, paaltjes die vanaf volgende week het Spui voor auto’s blokkeren. Nu kan ik er over de trambaan langs. Stukje over de Zieken, linksaf langs de Haringkoning naar de Rijswijkseweg. Via de Mercuriusweg rechts het Leeghwaterplein op. Het is stipt tien uur als ik mijn auto voor de parkeerautomaat op de Leeghwaterkade inparkeer. Geen teken van de fiets en Openbaar Vervoerreiziger die deze route ook rijden.

10.00 uur

De tweede etappe gaat naar de Keizerstraat. De Tomtom raakt op het Rijswijkseplein danig in de war en wil me twee kanten tegelijk op hebben. Ik rij daardoor via de Oranjelaan, Stationsweg, Wagenstraat. Die is afgesloten en ik moet rechts de Stille Veerkade op. Daar werken mannen aan een vluchtheuvel die de weg versmalt. Via de Ammunitiehaven en via de Koningstunnel naar de Koningskade. Daarna een eind rechtdoor en voor Madurodam langs. TomTom is weer in de war en stuurt me de parkeergarage van Madurodam in, daarna toch weer rechtdoor.  Langs de begraafplaats aan de Kerkhoflaan kan ik rechtsaf de Scheveningseweg op. Ook die is afgesloten wegens werkzaamheden. Via de Johan de Wittlaan rij ik de Johan van Oldebarneveltlaan in. Aan het einde stukje rechts in de Frankenslag en links weer de Scheveningseweg op. Voor mij gaan toch drie auto’s het gesloten deel van de Scheveningseweg in, de afzetting negerend. Ik ga links. Zo bereik ik met een kleine omweg de druilerige Keizerstraat met nog voldoende parkeergelegenheid. Een minuut over half elf sta ik ingeparkeerd. Bijna een kwartier later dan de Tomtom me had voorgerekend. Tien minuten later dan de ANWB-site gaf voor deze autorit.

10.34 uur

De nog rustige Keizerstraat biedt enkele obstakels in de vorm van laad- en loswagens. Tomtom wijst naar rechts, maar daar mag ik helemaal niet in, dus eigenwijs kies ik voor de enige andere optie en ga linksaf. Via de Jacob Pronkstraat en de Duinstraat bereik ik weer de Scheveningseweg. Een geel bord zegt me naar het centrum c te volgen. Maar het opvolgbord ontbreekt, dus kies ik weer voor de Johan van Oldebarneveltlaan. Dat betekent wel aan het einde rechts en een U bocht maken voor het WorldForum langs. Daarna rechtdoor over de Professor B.M. Teldersweg naar het Hubertusviaduct en de Raamweg op. De Tomtom stuurt me over de Korte Voorhout. Daar moet ik links de Lange Houtstraat in. maar die is afgesloten. Terug en via de Herengracht naar de redactie aan de Korte Poten. Gelukkig weer een parkeerplaats aan het Bleijenburg. Nog een klein eindje lopen en de redactie is bereikt. Mijn medestadsdoorkruisers zijn al binnen. En er is taart voor mij als verliezer.

11.00 uur

Het einde van de beproeving. De vele stoplichten, enkele wegopbrekingen en een gestoorde Tomtom maakten dat ik een half uur langer over de rit heb gedaan dan vooraf was gepland. De auto is dus ook voor het begin van het Verkeerscirculatieplan al de traagste optie voor een ritje dwars door Den Haag. Zeker op een druilerige dag.