Premier Mark Rutte vond het bij het VNG-congres zo gezellig, dat hij tegen deze krant opperde om het elk jaar in Den Haag te doen. Burgemeester Jozias van Aartsen en VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma vonden dat een minder goed idee. “De VNG is er voor alle gemeenten, dus volgend jaar doen we het weer ergens anders”.

Een feestje voor netwerkende bestuurders, waar de gemeente Den Haag 600.000 aan mee heeft betaald. De SP was het daar niet mee eens en stond voor de deur te protesteren. “Maar ik ben vergeten een vergunning te regelen, stom, maar we willen gewoon even hier laten weten dat we het er niet mee eens zijn”, zegt Ingrid Gyömörei, SP-fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad. Snel stuurde ze een sms’je naar de burgemeester. “Ik heb het toen maar even voor haar geregeld”, aldus Van Aartsen. Hij was de afgelopen dagen tijdens het tweedaags congres gastheer voor de VNG. Hij ontving samen met de premier en Jorritsma de koningin die het begin van het congres bijwoonde. Een speciaal congres, want de VNG bestaat 100 jaar. Matthijs van Nieuwkerk presenteerde, Hans Goedkoop deed zijn eerste live-versie van Andere tijden over de VNG met zwart-wit beelden van een oude Haagse burgemeester met de bril van Van Aartsen, zei hij.

Henk Kool

Onder de 2800 gasten was een vertegenwoordiging van het Haagse college. Henk Kool scoorde een oranje paraplu, handig voor Haring happen met Henk voor ondernemers op een boot dit weekend. Hij vertegenwoordigde de gemeente bij de Algemene Ledenvergadering van de VNG, omdat Van Aartsen in de raadscommissie bestuur moest zijn. Twee wethouders vertegenwoordigden de gemeente Rijswijk. “Het is voor het eerst dat we er maar kort zijn. Tijdens de Algemene Ledenvergadering hebben alle collegeleden andere verplichtingen, die missen we anders nooit”, zegt locoburgemeester Dick Jense.

Jan Hoekema

Een grote vertegenwoordiging is er vanuit Wassenaar. Burgemeester Jan Hoekema is met vier collegeleden en de gemeentesecretaris op de fiets. “Om de kosten te drukken”. Hij kwam vooral naar het feest om collega’s weer even te zien, inhoudelijk, maar ook voor zijn netwerk. “Hier krijg je het groepsgevoel, alsof we allemaal naar de gemeentekerk gaan”. Leidschendam Voorburg was vertegenwoordigd door vier van de vijf collegeleden en enkele fractievoorzitters uit de raad. Hans Peter Klazenga, fractievoorzitter van Gemeentebelangen: “We zijn hier als oppositiepartij. Ik zit al jaren in de raad en zie dit als een goede kans om collega’s te ontmoeten en van andere gemeenten te horen hoe zij dingen oplossen, je hoeft het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden”. Zijn aanwezigheid en die van zijn collega’s werd betaald uit het opleidingsbudget voor raadsleden. “Ja ook het feest, want dat wil ik niet missen”.

Mark Rutte

Premier Mark Rutte wilde niets zeggen over de kosten van het congres, maar wees wel op de bijverdiensten van de Haagse ondernemers, vooral in de horeca: “Het Carlton en Kurhaus cateren hier, mijn favoriet Soeboer is er helaas niet bij”. Die stond een week daarvoor nog wel in dezelfde tent op de  TongTongFair. “Ja, als ik nog even mag, wil ik de organisatie hartelijk bedanken dat ze een week naar voren zijn geschoven om dit mogelijk te maken, die verdient een pluim”, aldus Van Aartsen.
Het feest begon al een dag voor het congres met een diner en de onthulling van het kunstwerk aan het eind van de Sophialaan. De lichten in het kunstwerk projecteren bomen en vogels op de gevel van de Willemshof, waar de VNG zetelt. “De kosten waren een ton. De helft betalen wij, de andere helft komt van de Bank Nederlandse Gemeenten”, aldus Liane ter Maat, woordvoerder van de VNG. De gemeente Den Haag gaf de VNG een gedenksteen cadeau.