De nieuwe communicatiemiddelen als berichtenwebsite Twitter en telefoons waarmee je kunt e-mailen lijken de zomer voor raadsleden nog interessanter te maken. Snel even vanaf het strand een vraag stellen aan het college. Vooral in de zomer lijken de vragen toe te nemen, ook die gebaseerd zijn op (deels) verkeerde informatie. “De taak van een raadslid is om vragen te stellen, de bron is niet zo relevant,” zegt expert lokale politiek Peter Castenmiller.
De afgelopen week vielen twee sets vragen op. Eentje van PvdA-raadslid Gerard Verspuy. Of het college had vernomen dat er slechts tientallen mensen bij de inhuldiging van het Oranje elftal bij het Catshuis en Paleis Noordeinde waren geweest. In werkelijkheid stonden honderden mensen bij Noordeinde. “Dat weet ik, ik was er wel en wij hebben ook nog snel mensen opgetrommeld om te komen. Het gaat mij erom dat Den Haag een grotere huldiging verdient met een bordesscene en duizenden mensen publiek”, reageert de vragensteller. Zijn collega Jos de Jong stelde vragen over de kunstenaars die uit het voormalige politiebureau aan de Laan van Meerdervoort moesten vertrekken voor de bouw. Die kunstenaars zitten er nog gewoon. “Ik ben zeer verbaasd door die vraag. Die kunstenaars zitten er en blijven daar voorlopig nog. Vertrek is nog niet aan de orde”, zegt Nicole Vrolijk van Nelisse Makelaars.
Peter Castenmiller, adviseur bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc: “Niets weerhoudt een raadslid ervan om vragen te stellen. Ik sluit niet uit dat met de komst van nieuwe media sneller wordt gereageerd, maar ik heb daar geen harde gegevens over. De reactie is er in ieder geval niet langzamer op geworden. Deze discussie keert overigens altijd terug met de komst van nieuwe media, zo was het bij radio, televisie en internet. De discussie over hoe je de waarheid van berichten op internet kunt achterhalen is ook nog steeds actueel. Zo was er laatst een fake persbureau in België in het nieuws. Het risico op foutieve informatie bestaat”.
In het kader van vreemde vragen, wijst hij op een paar jaar geleden toen de fractie van Leefbaar Den Haag vroeg of het college het gerucht had gehoord dat er een krokodil in de Hofvijver zat. “Dus dan vallen deze voorbeelden nog mee. Je kunt zeggen, het is zonde van de tijd, maar het kan gebeuren. Het is aan het college in het antwoord de juiste situatie te melden. Je kunt je afvragen: Is het nou nodig om de ambtenaren via het college lastig te vallen met deze vragen? Zo zijn de regels, dat hoort zo. Straks gaan er wel weer serieuze dingen spelen om nieuws mee te maken”.
Het lijkt alsof de vragen toenemen in de zomer, maar volgens de gemeente Den Haag, is dat niet zo. “In de zomer zijn er ongeveer evenveel vragen als in de rest van het jaar. Eigenlijk merken wij hier niets van een reces, want de post en de vragen blijven gewoon komen”, zegt Hannah Sas van de griffie in Den Haag, waar alle raadsvragen voorbij komen.