Wie is iets anders wil dan schaken als tijdverdrijf kan terecht bij Castle Garden, een strategisch bordspel van Haagse bodem. Het is bedacht door Jeffrey van der Knokke, al 13 jaar eigenaar van de tabaksspeciaalzaak aan het Copernicusplein. Zanger Alain Clark is groot fan.

“Ik ben eigenlijk uitvinder, ontwikkelaar en uitgever”, zegt Van der Knokke. Hij noemt zijn spel met de volledige naam Castle Garden, knight without fear and reproach spannender dan schaak. “De opdracht is je koningin bevrijden en terugbrengen naar je eigen buitenplaats. Bij schaak zie je na drie kwartier wel wie gaat winnen, met Castle Garden is altijd tot de laatste zet spannend. Als je weinig stukken over hebt, kun je nog winnen. Ik heb een keer met alleen mijn koningin, de wachttoren en een ander stuk gewonnen”.

Alain Clark kocht het spel november vorig jaar in Haarlem en dat kwam Van der Knokke ter ore. Enkele weken geleden belde de zanger ineens op. “Ik vond het erg leuk dat hij belde, het leek net een droom. Hij gaf me zijn telefoonnummer en e-mailadres. Hij vroeg naar het toernooi op 7 november in Kasteel Ammersoyen”. Van der Knokke hoopt dat Clark als fan het spel wil promoten en misschien wat mensen mee wil nemen naar het toernooi, waaraan 256 mensen kunnen deelnemen. Daar wordt het speelveld voor twee tot vier spelers geïntroduceerd. “Ik heb ook een speciale verrassing voor Clark”.

Speelveld

Het speelveld van Castle Garden heeft twee zijden, een groen voorjaarsveld en een geelbruin herfstveld. Het verschil is de speelrichting, van links naar rechts of andersom. Het spel kent bovendien meer verschillende stukken dan bij schaak. De koningin is bij aanvang gevangen door de tegenstander en kan na haar bevrijding de zetten doen vergelijkbaar met de koning in schaak, tenzij de eigen koning in de loopbaan staat, dan mag een stap extra worden gezet. De koning kan hier de zetten doen van de schaakkoningin. “Dat is ook logisch, want die moet het koninkrijk bewaken en de koningin helpen bevrijden”. Dan zijn er nog prinsen, prinsessen, een tovenaar, dwergen, paarden, een spion en de wachttoren ter verdediging of aanval.

“De wachttoren is ook een strategisch stuk. Die moet je eigenlijk op tijd in de loop zetten van de route waarlangs je de koningin wilt bevrijden. Speelstukken, zo ook de koningin, kunnen bovenop de wachttoren niet worden geslagen, maar zelf wel slaan”. De paarden kunnen over hindernissen als de wachttoren, safety zones en de buitenmuur springen en direct slaan. “Andere stukken moeten onder de buitenmuur door en kunnen dus niet meteen slaan. Ik heb geprobeerd de situatie zo echt mogelijk te maken”. Zo zijn er ook kerkers voor geslagen stukken die dan weer bevrijd kunnen worden.

Uitvinden

Van der Knokke bedacht het spel in 1992, een tijd dat hij zelf veel schaakte. “Ik werd wakker met een idee in mijn hoofd, zoals dat bij veel uitvinders gaat. Ik zag het veld en de stukken zo voor me”. Het uitvinden heeft hij van geen vreemde. Zijn vader bedacht een brandkoker. “Het is nooit uitgevoerd, maar het hing wel aan ons raam. Ruk aan het touw, gooi het naar beneden en je kunt het raam uitklimmen langs het touw”. Met zes kinderen was er geen geld voor de uitvoering van deze vinding.

Van der Knokke stak zelf veel geld in zijn spel, ruim een ton. Hij liet diverse prototypes maken van het spel, in hout en glas. Die staan nu in een vitrine in zijn tabaksspeciaalzaak. Het blik waarin het spel verpakt zit, bleek vooral voor speelgoedwinkels onhandig, omdat het niet goed in de schappen past. Daarom komt hij later dit jaar met een normale doos voor Castle Garden.  “Als ik dat eerder had bedacht, had het me veel geld gescheeld. Het blik zal als Special Edition blijven bestaan. Ik weet zeker dat het spel vroeger of later nog wel een groot succes gaat wordt. Het is gewoon een erg leuk en spannend spel”. Hij hoopt dat het spel ooit nog eens voor de pc, iphone en xbox zal worden gemaakt.

Ondertussen heeft Van der Knokke weer nieuwe ideeën voor uitvindingen. Hij hoopt daarmee ooit zijn brood te kunnen verdienen, zodat hij zijn tabaksspeciaalzaak kan verkopen.

Meer informatie over het toernooi in Kasteel Ammersoyen en over Castle Garden: www.goldencrowngames.nl