Nina Af Hällström viert haar tweede Kerst in Den Haag. Haar man is de tweede man op de Finse ambassade. Zij heeft moeite met het vinden van de traditionele gezouten ham, maar verder viert ze Kerst zoals haar familie dat al jaren doet. In Finland hangt Kerst nauw samen met de familietraditie.

De kerstviering in Finland is toegespitst op Kerstavond. Op 24 december haalt de Finse familie de boom in huis. “Dit jaar doen we het wat eerder, want vorig jaar was er bijna geen boom meer te krijgen”. De moeder des huizes hangt de lichtjes op en haar vijf kinderen van 16, 15, 12, 10 en 7 jaar hangen de kerstversiering erin. “Dat is een combinatie van oud familiestukken en nieuwe versiering, veel mensen maken die zelf op school of bij een vereniging”.

Het feest op 24 december draait om familie, cadeaus en eten. Het begint tijdens de lunch met als hoogtepunt een rijstepap, puuro, met één amandel. Degene die de amandel vindt, is de gelukkige en trouwt binnen een jaar. Kerst is vooral het feest van de kinderen, vandaar dat glögi, het traditionele warme drankje met rode wijn, kruiden en wodka, er ook zonder alcohol is. Pepparkakor zijn de traditionele kerstkoekjes, een kruising tussen pepernoot en dunne taaitaai in de vorm van kerstboom of bijvoorbeeld ster.

Diner

De meeste families leggen bloemen bij het graf van overledenen, maar dat is voor deze familie nu te ver weg. De familie Af Hällström nuttigt het diner voor de cadeaus, andere families draaien dat om. Het diner bestaat uit traditionele gerechten. “We hebben een grote gezouten ham, joulukinkku. Die kun je in Finland kant-en-klaar kopen, hier niet. Finse kennissen hier bestellen het, maar ik ben nog niet bij de slager geweest Vorig jaar heb ik het met kleinere stukken ham gedaan.”. Naast de ham serveert ze groene erwten en verschillende ovenschotels, eentje met wortels en rijst en eentje van koolraap, lanttulaatikko. Daarnaast komt een bietensalade: Rosollisalade. Afsluiting van het diner is koffie, Finnen zijn nummer 1 op het gebied van koffiedrinken, met joulutortut, stervormige taart van bladerdeeg en pruimenjam.

Kerstman

Daarna is het cadeautijd. “Dan gaat mijn man kijken of de Kerstman al komt en vreemd genoeg is hij dan altijd net weg als de Kerstman komt. De Kerstman deelt cadeaus uit. Net als bij jullie Sinterklaas krijgen alleen de lieve kinderen iets. De helpers van de Kerstman houden het hele jaar in de gaten of de kinderen wel lief zijn”. Ze laat een foto zien van de Kerstman met hele rode wangen en groene handschoenen aan.

Eerste Kerstdag is een rustdag, om met de cadeaus te spelen. Als kind ging Af Hällström om 7 uur ’s ochtends naar de kerk om kerstliedjes te luisteren. Tweede Kerstdag is ook een feestdag in Finland, Tapaninpäivä. “Een dag voor bezoeken aan vrienden”.

Gemis

Van de kersttijd in Finland mist Af Hällström Sint Lucia het meest. “Die brengt het licht. Op 13 december wordt zij uit verschillende tienermeisjes gekozen, de winnares krijgt een kroon met kaarsjes. Dat is een mooie traditie en ik mis dat ik dat hier niet kan zien”. Net als hier is de ultieme kerst een witte. “Elk jaar hoopt iedereen daarop. Ik las dat het dit jaar -28 graden wordt, dus misschien krijgt Finland het dit jaar wel weer”.