De Fractie hoeft niet de realiteit te benaderen, als het maar geloofwaardig is. Dat zei producent Gijs van de Westelaken. Hij vertelde ook dat aan het eind de tweede serie iemand sterft. Eigenlijk had Dara al moeten sneuvelen, maar ze was te geliefd.

Van de Westelaken was één van de gasten van een bijeenkomst van Jong Nieuwspoort in Den Haag over politieke series. Samen met Charles den Tex, één van de schrijvers van de serie, lichtte hij tipjes van de sluier op over de serie die is bedacht door Femke Halsema. In de serie zijn telkens drie scenes op het laatste moment herschreven om de actualiteit mee te nemen. De rest is ruim van te voren af.

De schrijvers zijn nu al bezig met het tweede seizoen. Een knaller van een opening en een sterfgeval in aflevering 10 staat de kijker te wachten. Oud-Kamerlid Boris van Ham (D66) vindt dat afleveringen langer moeten duren. Hij vindt ook dat de partij de regering moet gedogen, om meer dynamiek in de serie te krijgen. Over dat gedogen zijn producent en schrijver nog niet uit, over de duur wel. Die blijft een half uur. De meeste politieke series duren langer per aflevering en de producent wilde dat aanvankelijk ook, maar de beschikbare tijd op de zender was beperkter.

PvdA-Kamerlid Marit Rebel vond de serie aanvankelijk niet zo leuk en ook niet realistisch, maar toen de serie vorderde, herkende ze meer. Zij gaf aan dat ze best eens wil figureren in de serie, bijvoorbeeld door langs te lopen. “Dat doen we niet meer. We laten geen politici figureren”, zei de producent. Na een aflevering met Alexander Pechtold heeft het team achter De Fractie besloten geen politici meer te vragen. “Politici kijken eerst wat zij eraan hebben om mee te doen, voor ons is het een gebbetje”, zegt panellid Fons Lambie van RTLnieuws. Hij verscheen net als collega Jos Heymans, NOS-collega’s Ron Fresen en Xander van der Wulp en anderen, in de serie als zichzelf. In de serie zijn ook acteurs die journalisten spelen. Eén van hen is vanaf volgend seizoen goed betaald lobbyist in de serie.

De serie heeft ook gevolgen gehad in de politiek. Toeval of niet: Norbert Klein heeft de Vrijzinnige Partij opgericht. Wel toevallig was dat die partij net voor de bijeenkomst over politieke series het restaurant in Nieuwspoort gebruikte voor een borrel voor ze in een andere zaal gingen eten. En de beweging Denk van oud-PvdA Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk deed volgens Lambie al weken geheimzinnig over een plan waarmee ze zouden komen. “Het bleek te gaan om de ontruiming van Groningen om de weg vrij te maken voor meer gaswinning, precies zoals in de fractie aan de orde kwam”. En er was een heuse twitterfittie tussen Tim Snel van de VPN en Ton Elias van de VVD. De laatste vond dat een fictief politicus zich moet onthouden van commentaar op actuele zaken. De laatste vroeg zich daarop af of Ton Elias wel echt was. “Ik sms’te met Elias – ik heb geen twitter – terwijl Tim daar reageerde. Ik vind dat het best kan, feit en fictie door elkaar”, aldus Van de Westelaken, met de toevoeging ‘één keer raden wie daar twitterde’.

Op onze vraag of dat geestelijk moeder Halsema is, lachte de producent schaapachtig. Politiek Magazine heeft via Twitter Tim om een interview gevraagd. Hij stemde daarmee in, maar gaf nooit antwoord op de gestelde vragen. Het nieuwe seizoen van De Fractie begint op 31 augustus. Na tien afleveringen volgt weer een pauze van twee maanden in de aanloop naar de derde reeks.