De formatie voor het kabinet Rutte III duurt inmiddels al 145 dagen. Daarmee staat deze in de top 3 van langste formaties sinds de Tweede Wereldoorlog. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn terug van vakantie en dus gaat de formatie morgen op dag 146 om 10.00 uur weer verder in het Johan de Witthuis.
Informateur Gerrit Zalm heeft doorgewerkt en doorgerekend en misschien al een stukje van de tekst geschreven, terwijl de onderhandelaars de politieke arena even achter zich lieten. Zij mochten even aan iets anders denken. Ook in het voorjaar, toen nog met GroenLinks in plaats van ChristenUnie, mochten de onderhandelaars al even kort op vakantie. Wellicht is dit een novum dat te maken heeft met de Tweede Kamer die nu over de formatie gaat. Toen het staatshoofd nog aan het roer stond, koerste die zonder vakantie op een resultaat af. Ongeacht de moeheid van de onderhandelaars.
Het resultaat was dat een formatie meestal rond dag 90 wel bekeken was, enkele uitzonderingen daargelaten. De formaties van Balkenende II en Rutte I, bijvoorbeeld, duurden resp. 125 en 127 dagen. En Rutte II was er relatief snel, in 54 dagen. Zonder de vakanties en de pauze voor een concert van U2 in Berlijn, zouden we nu nog daaronder zitten. Maar inmiddels staat de teller op 145 dagen.
Volgens de Volkskrant gaat de formatie nu de eindfase in, omdat de sociale partners, werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakbond FNV namens de werknemers van Nederland, zijn uitgenodigd om aan te schuiven. Zij zijn dit keer extra belangrijk, omdat met een meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer, tegen 74 voor de oppositie alle steun welkom is. Dat zou betekenen dat het nu snel kan gaan. De onderhandelaars hebben nog 18 dagen om door te stijgen naar nummer 2 in de top langste kabinetsformaties sinds 1945. Dat was de formatie van het kabinet Den Uyl in 1972. Een jaar later viel dat weer en toen kwam de langste formatie uit de naoorlogse geschiedenis. Het eerste kabinet Van Agt kwam er na 208 dagen.
Beeld: Johan de Witthuis: Effeietsanders (talk) – Eigen werk, CC BY-SA 3.0 nl
Geschreven voor Politiek&zo