De fractie heeft de gemeenteraad volgens andere fracties nog niet gek gemaakt, al denken PVV-raadsleden daar anders over. Het vertrek van Sietse Fritsma als fractievoorzitter doet daar niets aan af, zeggen vriend en vijand.

De PVV-fractie was afgelopen jaar de hoogste nieuwe binnenkomer in Den Haag. Volgens lijsttrekker Fritsma zouden zijn acht raadsleden de Haagse raad gek maken. Per 1 januari 2011 verlaat hij de raad. Dat maakt de PVV niet minder strijdbaar. “We gaan knallen komend jaar”, zegt Daniëlle de Winter. Zij vindt de beoogde opvolger van Fritsma, Machiel de Graaf een waardig opvolger. “Hij doet het goed”.

Wethouders Sander Dekker (VVD, Financiën) en Henk Kool (PvdA, Sociale Zaken) gaan Fritsma niet missen. “”Ik heb hem niet veel meegemaakt”, zegt Dekker. Hij treft wel in elke raadscommissie een PVV’er. “Ze zijn net een tikkeltje anders. De indruk dat ze de boel hebben gek gemaakt, heb ik niet. Sinds de PVV krijg ik wel meer vragen dan ooit, maar dat is hun goed recht, daar zijn ze voor”. Van de 482 schriftelijke raadsvragen die tussen 1 januari en 30 november 2010 zijn gesteld, waren er 128 van de PVV. Volgens Dekker blijft dat niet zonder gevolgen: “Voor stadsbeheer betekent dat wel dat mensen niet de straat kunnen schoonvegen, maar vragen moeten beantwoorden”.

PVV-raadslid Chris van der Helm gelooft daar niets van. “Dekker moet maar eens tegen zijn ambtenaren zeggen dat ze harder moeten werken. PVV’ers zijn ook harde werkers. Dat we veel vragen stellen, komt omdat er in het verleden veel werk is blijven liggen”. Speerpunt voor komend jaar is volgens hem het verminderen van de cultuursubsidies. Daarnaast blijft zijn partij de inburgering en de re-integratie kritisch volgen. De vraag om een onderzoek, zoals hij tijdens zijn eerste bijdrage in de raad voorstelde, komt er niet. “Wethouder Kool zegt dat hij hard bezig is, maar hij verschuilt zich achter het rijk. Wij willen effectievere inzet van de middelen en dat blijven we volgen”.

Compliment

D66-raadslid Martijn Bordewijk maakte tijdens de eerste bijdrage, of maidenspeech, van Van der Helm via internetberichtensite Twitter nog een compliment over de wens voor een effectiever re-integratiebeleid. “We streven naar hetzelfde doel, maar via andere wegen. De PVV steekt inbreng soms met te hoge toon in, maar ze kunnen ook redelijk zijn”, zegt Bordewijk, doelend op het aanhouden van de motie over onderzoek naar de re-integratie van werklozen tot meer bekend is over de maatregelen van het rijk en de uitwerking daarvan voor Den Haag. “Op één vlak hebben ze me wel gek gemaakt. Elke week bijna vertrekt weer iemand anders en ik vraag me af of dat goed is voor de ervaring in de fractie”.

Heleen Weening, fractievoorzitter van GroenLinks in de Haagse raad vindt het juist wel fris. “Ik ben benieuwd hoe vooral de nieuwe jonge jongens in de fractie gaan groeien. Ze zijn fris ten opzichte van de oude mannen die er nu uit zijn (Geert Wilders en Sietse Fritsma, red.) die vooral holle kreten uitten. Ik hoop dat de PVV daar nu voorbij komt”.

Les

Wethouder Kool heeft vergelijkbare kritiek op de PVV-raadsleden en een les voor de toekomst. “Ze doen hun werk in de voorbereiding. Ze komen met een gedegen inbreng en one-liners. Maar daar blijft het vaak bij. In het gunstigste geval is de tweede termijn van het debat een herhaling van de eerste, dat kan een gebrek aan ervaring zijn, maar dat kan beter. Ze zijn nu vooral sterk achter het bureau, daar komen ook de schriftelijke vragen vandaan. Of ze ons gek hebben gemaakt? Dat is volledig mislukt”. Weening, die eigenlijk moe wordt van alle vragen over de PVV, is niet gek van de partij geworden, eerder teleurgesteld. “Ze moeten doorzetten waar ze voor staan en vaker met oplossingen komen. Het gaat hen in debatten bijna nooit over voorstellen, maar ze zien hun functie als zeggen wat er leeft. Het komen met oplossingen hoort wat mij betreft ook bij het volksvertegenwoordiger zijn”.

Volgens raadslid De Winter is het gek maken van de raad wel gelukt. “En we hebben nog drie jaar om ze nog gekker te maken. Als team gaan we verder knallen en we blijven knokken. Met of zonder Sietse”.