Het kabinet richt alle ogen op premier Mark Rutte bij lastige zaken waar geen bewindspersoon voor is. Minister voor Vluchtelingenzaken? Hebben we niet. Staatssecretaris voor Europa? Hebben we niet. Dan kijkt iedereen naar Mark Rutte en wacht af wat hij gaat doen. En hij bewaakt de goede sfeer. Een interessant kijkje in het beleid van het huidige kabinet door politiek adviseur van vice-premier Lodewijk Asscher, Julia Wouters. 

Zij brengt via haar collega Sophie Hermans, die voor Rutte werkt, de premier ook op de hoogte als de vice-premier echt boos is. “Want dat zie je niet aan hem”. En 95 procent van Wouters’ ideeën zijn briljant. Al krijgt zij vooral geld voor het tegenspreken van en kritiek leveren op haar baas. Als enige binnen het ministerie. Wouters spreekt zelden in het openbaar, is het liefst onzichtbaar en doet haar werk vooral buiten beeld van bijna iedereen. Toch zat zij vandaag in Nieuwspoort over haar werk te vertellen tijdens een bijeenkomst over Overheidscommunicatie. 

De burger was er ook en vroeg haar de hemd van het lijf, vooral over hoe de politiek vertrouwen kan houden en terug kan winnen en geduldig gaf zij antwoord. Jeroen Sprenger, oud-directeur communicatie van het ministerie van Financiën en auteur van het boek ‘De moeizame slag om het publiek vertrouwen’ bood juist een kijkje in het verleden. Hij had een hekel aan politiek adviseurs, omdat ze hem vaak voor de voeten liepen. Volgens Wouters zijn de tijden wel veranderd en maken de adviseurs elkaar en elkaars bazen niet meer af, maar bellen ze elkaar en lunchen ze samen om elkaar op de hoogte te houden. Het klinkt zo lief. Stiekem wil ik bijna volgend jaar geen verkiezingen meer. Bijna.