Kleine nieuwe partijen hebben het niet altijd gemakkelijk om tijdens de verkiezingscampagne de aandacht te vangen van de media. Een foto van kandidate Penelope Marchena leverde lijst 21, Trots op Nederland Den Haag, ineens heel veel aandacht en 3,5 miljoen hits op de website op. Zij stond met een korte jurk en ontblote schouder op de bewuste foto. “Die was gemaakt in familieverband en zij had daar verder niet bij stilgestaan. Ze was niet enthousiast en haar man ook niet”, zegt lijsttrekker van lijst 21, Arnoud Bakhuizen (1974).

Bakhuizen werd niet zomaar lijsttrekker, maar geruchten over intern gedoe spreekt hij tegen. “Toen eenmaal een top zes bekend was, was er geen strijd meer. Daarin staan drie nieuwe en drie ervaren kandidaat-raadsleden”. Zelf heeft hij ongeveer tweeënhalfjaar gezocht naar een geschikte partij. “Veel vrienden van me zitten bij D66 en ik heb bij de VVD gekeken. Ik merk dat je bij een oude partij op moet boksen tegen het bestaande, want er is al zoveel. Ik heb ook bij de PVV gekeken, een paar gesprekken gehad en een dag meegelopen. Ik heb de verschillende punten bij elkaar gezet en wil bij een partij die niemand voortrekt en niemand uitsluit. Daar zit ik nu”.

Belangrijke onderwerpen van Trots op Nederland Den Haag zijn het betrouwbaar maken van het stadhuis, schoon, heel en veilig en bereikbaarheid. “We willen het Verkeerscirculatieplan opnieuw bekijken. Dat kan beter samen met parkeerbeleid. Nu zijn er veel postzegelprojecten. Je pakt iets op om iets op te lossen, maar je moet het groter bekijken. Vraag eerst de inwoners wat er aan de hand is”.

Veiligheid

“Veiligheid is ook een heet hangijzer. Er zijn nu heel veel toezichthouders en controleurs. Dat zou op stadsdeelniveau aangepakt moeten worden. Wij willen onder de stadsdeeldirecteur drie managers voor schoon, heel en veilig. Controleurs zouden niet meer op een punt moeten controleren, zoals parkeren, maar ook op schoon, bijvoorbeeld”. Voor een extra laag is hij niet bang, omdat het efficiënter zal zijn met de managers erbij. “We willen verder de bezem door het stadhuis. Bij Willem van der Velden (voorheen LPF, nummer vier op lijst 21, EK) hangt aan de muur een poster van de bestuurlijke spaghetti. Bij wie je moet zijn voor wat in de gemeente. Daar zie je dat veel wethouders en diensten over een verkeersdrempel gaan, bijvoorbeeld”. Bakhuizen heeft nog meer voorbeelden. Zoals de vergunning die hij moet hebben om de start van de klassieke toertocht voor auto’s bij het Esscherpaleis te laten starten. “Die organiseer ik nu drie jaar en ik kreeg drie verschillende vergunningen. Elke keer kwam ik in een andere rotonde terecht”, aldus de lijsttrekker.

De laatste weken duikt Bakhuizen vaker op bij debatten en in de media. De partij gaat binnenkort met filmpjes op de internetsite YouTube de eigenstandpunten naar voren brengen. “We hebben er nu drie opgenomen. Je moet in korte tijd een kernpunt eruit lichten. Verder gaan we flyeren in de stad en komen er nog wat kleine dingen aan die een verrassing moeten blijven”. Voor hoeveel zetels Bakhuizen gaat, wil hij niet kwijt. “Ik heb wel een droom. In de peiling staan we nu op twee en ik denk dat er meer volgen. Ik ga niet zeggen hoeveel”.